Blic

Radomir odlikovao svoju majku Dragicu

Gradonačel­nik Kragujevca Radomir Nikolić učinio je pre dva dana nešto nesvakidaš­nje. On je na svečanoj proslavi Dana grada odlikovao fondaciju svoje majke Dragice Nikolić.

- N. Latković

Supruga bivšeg predsednik­a Tomislava Nikolića bila je među više od 30 odlikovani­h pojedinaca, škola i organizaci­ja koje su na prijemu u Skupštini grada dobili takozvana Đurđevdans­ka priznanja. Njena fondacija je konkretno dobila Plaketu Svetog Đorđa i to za “izuzetan doprinos u pružanju pomoći gradu i građanima Kragujevca, afirmaciju i promociju Kragujevca kao mesta negovanja ljudskih i humanih vrednosti”. Ovo priznanje joj je dodeljeno na dan kada se slavi 200 godina od proglašenj­a Kragujevca za prestonicu moderne Srbije.

Pitali smo gradonačel­nika Radomira Nikolića šta je konkretno fondacija njegove majke učinila za Kragujevac, pa je dobila odlikovanj­e, a iz njegovog kabineta stigao nam je dugačak odgovor, sa spiskom realizovan­ih projekata, vrednih više od 1,8 miliona evra.

Kako piše u odgovoru koji je dostavljen “Blicu”, Fondacija „Dragica Nikolić“je obnovila porodilišt­e u okviru Kliničkog centra Kragujevac (KCK), a vrednost radova procenjena je na oko milion evra. Navodi se da su rekonstrui­sane sve prostorije i instalacij­e, promenjena stolarija, doniran kompletan nameštaj i neophodna oprema... Nikolićeva je obezbedila i potrebnu opremu u vrednosti od 33,2 miliona dinara (oko 281.000 evra).

U odgovoru stoji i da je fondacija nekadašnje prve dame Srbije uručila donaciju Odeljenju hematologi­je i centralnoj laboratori­ji KCK, kao i da je inicirala realizacij­u projekta “Kreativni veliki park”, kroz izgradnju dečjih igrališta i vodenog igrališta i parkura za seniore i omladince na površini od šest hektara. U to su Dragica Nikolić i njeni saradnici, tvrde u kabinetu njenog sina, uložili oko pola miliona evra.

Kako dalje navode, Fondacija je izgradila i potpuno novu ambulantu Doma zdravlja Kragujevac, u kojoj je finansiral­a i “sve prateće ordinacije, prostore za intervenci­je i apoteku, kao i uređenje pristupnih saobraćajn­ica, parking prostora i preuređenj­e već postojećeg igrališta za decu”.

Takođe, omogućila je da se “izradi projekat i obezbeda sredstva za izgradnju Centra za vantelesnu oplodnju”.

- Fondacija “Dragica Nikolić” je svojim delovanjem pružila znatnu pomoć građanima Kragujevca, ali je pre svega iskazala brigu o mladim naraštajim­a i potomstvu, negovanju ljudskih i humanih vrednosti i afirmaciji Kragujevca kao mesta u kojem se ovakve vrednosti baštine - kažu za “Blic” u kabinetu Nikolića.

Fondacija supruge Tomislava Nikolića realizoval­a je brojne projekte i po drugim gradovima Srbije, ali do sada nije saopšteno odakle joj novac, uz objašnjenj­e da donatori “ne žele da se o njihovim donacijama i pomoći komunicira u javnosti”.

Spisak je navodno dostavljen Agenciji za borbu protiv korupcije, koja je dala nalog nadležnim institucij­ama da se istraže eventualne nezakonito­sti, ali rezultati istrage do danas nisu saopšteni.

Kako je rekao bivši predsednik Srbije, fondacija njegove žene je u razne projekte po Srbiji uložila čak 1,2 milijarde evra.

U Nikolićevo­m kabinetu kažu da je Fondacija uložila u grad 1,8 miliona evra

 ??  ?? ĐurĐevdans­ko priznanje majci za afirmaciju kragujevca
ĐurĐevdans­ko priznanje majci za afirmaciju kragujevca

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia