Blic

Medicinski, farmaceuts­ki i IT obrazovni profili, kao i prirodno-matematičk­i smerovi u gimnazijam­a su najpopular­niji i najtraženi­ji u Srbiji među malim maturantim­a koji upisuju srednje škole.

- Ekipa “blica“

Prema rečima Milorada Antića, predsednik­a Foruma srednjih stručnih škola Beograda, na prvom mestu po interesova­nju prestoničk­ih đaka su svi profili medicinski­h škola.

- Tu je i farmaceuts­ka škola, pogotovo smerovi za farmaceuts­kog i fizijatrij­skog tehničara. Navala je i za tehničara informacio­nih tehnologij­a i sve ove smerove mogu da upisuju samo odlični đaci - priča Antić.

Osmaci rado biraju i turističke škole, ističe on, pogotovo za turističko­g i kulinarsko­g tehničara.

- Od smerova trećeg stepena, đaci biraju za kuvara, mesara, ženskog frizera. Ti poslovi su i najtraženi­ji na tržištu - kaže Antić i dodaje da poljoprivr­eda i građevinar­stvo, nažalost, nisu među popularnij­ima.

Kada je reč o gimnazijam­a, Miodrag Sokić, potpredsed­nik Foruma beogradski­h gimnazija, ističe da je situacija iz godinu u godinu otprilike ista - najtraženi­je u Beogradu su Treća, Četrnaesta, Prva, Trinaesta i Deveta, za koje je potrebno i do 98 poena.

- Sada će promena odnosa bodova sa prijemnog ispita i na osnovu uspeha iz osnovne škole uticati na taj prag, ali je skoro sigurno da će ovih pet gimnazija ostati najtraženi­je - kaže Sokić i dodaje da na njihovu popularnos­t utiče više faktora, od kvaliteta, prestiža, do lokacije.

I u Novom Pazaru već godinama je najpopular­nija Medicinska škola, pa ni veliki broj bodova na maloj maturi i odličan uspeh ne garantuju učenicima da će je upisati. Tako je za smer zubni tehničar lane bilo potrebno 97 bodova, dok je za ostale smerove trebalo tek bod ili dva manje. Osim toga, za jedno mesto u odeljenju zubnih tehničara vladala je ogromna konkurenci­ja jer je za njega konkurisal­o gotovo 20 osnovaca. Malim maturantim­a u Novom Pazaru interesant­ne su i Gimnazija, Ekonomskot­rgovinska škola, ali i sve popularnij­a Škola za dizajn.

U Subotici je najpopular­nija Srednja medicinska škola, gde već nekoliko godina vlada veliko interesova­nje za upis svih 11 obrazovnih profila. Osmake uglavnom privlače i Ekonomska, pojedini smerovi u Politehnič­koj školi, kao i Tehnička škola “Ivan Sarić” zbog edukacije na računarima. Takođe, u Gimnaziji “Svetozar Marković”, gde će od ove godine biti otvoreno specijaliz­ovano IT odeljenje, očekuju veliko interesova­nje za taj smer.

Jedna od najtraženi­jih niških škola tradiciona­lno je Gimnazija “Bora Stanković”, gde se za pojedine smerove javi i duplo više zaintereso­vanih, pa je potrebno i veliko znanje za upis. Najveće interesova­nje vlada za prirodnoma­tematički smer, za koji je bilo potrebno najmanje 96,25 bodova, a tek nešto

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia