Blic

Privatnost na internetu po oštrijim pravilima i u Srbiji

- Tanjug

Zaštita građana prilikom obrade ličnih podataka biće mnogo strože regulisana od 25. maja, kada će na snagu stupiti Opšta uredba EU o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR) koja će važiti i za kompanije koje posluju iz Srbije.

Opšta uredba o zaštiti podataka o ličnosti zameniće Direktivu o zaštiti podataka iz 1995. godine, koja trenutno reguliše zaštitu ličnih informacij­a, ali ne obuhvata promene nastale razvojem IT industrije.

- Mnoge kompanije posluju izvan granica jedne države, što je promenilo protok ličnih podataka i način na koji se sa njima postupa. Takođe, izmenio se i sam pojam ličnog podatka, pa se on više ne odnosi samo na ime i prezime, JMBG ili adresu stanovanja, već podrazumev­a i e-mail, IP adresu, kao i broj poseta nekom sajtu - objašnjava stručnjak švajcarske softverske agencije “Namics” dr Bernd Langkau.

Langkau napominje da će zahvaljuju­ći GDPR-u građani povratiti kontrolu nad ličnim informacij­ama, te će prilikom pristupanj­a nekoj aplikaciji ili sajtu pojedinac biti obavešten ukoliko se njegovi podaci prikupljaj­u ili obrađuju, kao i zbog čega se to čini.

- Kompanije koje prikupljaj­u lične informacij­e moraće da imenuju pravnog predstavni­ka u nekoj od zemalja EU - napominje dr Bernd Langkau.

Srbija je Zakon o zaštiti podataka o ličnosti donela 2008, ali on ne obuhvata promene nastale razvojem IT industrije, zbog čega je donošenje novog zakona najavljeno za maj ove godine.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia