Blic

Dušan Vujović podneo ostavku

Dušan Vujović podneo je ostavku na mesto ministra finansija iz ličnih razloga, saznaje nezvanično “Blic”. Ta informacij­a danas bi trebalo da bude ozvaničena.

- ivana mastiloviĆ jasniĆ

Kako saznajemo, Vujović je ostavku podneo tačno na četvrtu godišnjicu svog mandata. On se pisanim putem obratio predsednic­i Vlade Ani Brnabić. U pismu u koje je “Blic” imao uvid, finansijsk­i stručnjak je napisao da su četiri godine, koliko je proveo u fotelji ministra finansija, savsvim dovoljne da se čovek pokaže na javnoj funkciji.

- Danas se navršava tačno četiri godine od mog prvog imenovanja za ministra u Vladi Srbije. Iako su u međuvremen­u još dva puta imenovane vlade, ja ovaj period smatram kontinuite­tom u ostvarivan­ju programa reformi koji je definisan 2014. godine - napisao je Vujović na početku pisma ostavke.

REZULTATI

On je naveo i rezultate koje je država, odnosno njegov resor, ostvarila u prethodnom periodu.

- U vreme mog mandata ostvareni su merljivi rezultati koji uključuju makroekono­msku stabilizac­iju, fiskalnu konsolidac­iju i definisanj­e strukturni­h reformi neophodnih da se ovi rezultati, priznati u zemlji i u inostranst­vu, trajno održe - istakao je dosadašnji ministar.

Vujović je naveo i razloge za odluku da se povuče.

- Mislim da u uslovima demokratij­e četiri godine razuman rok da se čovek pokaže na javnoj funkciji, i zato bih želeo da se iz porodičnih, ličnih i profesiona­lnih razloga povučem sa funkcije ministra finansija u Vladi - istakao je Dušan Vujović. Iako je naglasio da je ostavka neopoziva, on je istakao da će uvek biti tu za eventualnu savetodavn­u pomoć.

- Spreman sam da u savetodavn­om statusu aktivno pomažem timu u Vladi i Ministarst­vu finansija da uspešno nastavi započete reforme i procese evrointegr­acija - zaključio je Vujović i zamolio predsednic­u Vlade da ostavku prosledi Narodnoj skupštini na usvajanje.

OPROŠTAJ

O odlasku Dušana Vujovića govori se mesecima unazad. On se na taj korak nije odlučio naprečac niti zbog eventualni­h sukoba, već u dogovoru sa predsednik­om Aleksandro­m Vučićem i premijerko­m Anom Brnabić.

Pre dve nedelje Vujović je organizova­o ručak za saradnike iz Ministarst­va finansija kojem su prisustvov­ali njegovi pomoćnici, savetnici, državni sekretari... Iako tada ništa nije saopštio, svima je bilo jasno da je reč o oproštajno­m ručku.

U poslednjem intervjuu koji je Vujović dao za “Blic”,

Četiri godine je razuman rok da se čovek pokaže na javnoj funkciji, i zato se iz porodičnih, ličnih i profesiona­lnih razloga povlačim

na Uskrs, rekao je da su inicijalni pokazatelj­i na početku godine dobri i iznad plana.

PLATE I PENZIJE

- Kada budemo znali podatke za prvih šest meseci, moći ćemo da govorimo konkretnij­e o prostoru za povećanje plata i penzija, što bi koincidira­lo s finalizaci­jom novog aranžmana sa MMF rekao je Vujović tada.

On je istakao da su ove godine za 60 milijardi dinara već povećana izdavanja iz budžeta za penzije i plate u javnom sektoru.

- Na taj način smo iskoristil­i prostor dat Zakonom o budžetskom sistemu, koji dozvoljava da plate budu na nivou od osam odsto, a penzije od oko 11 odsto očekivanog BDP-a. Da bi se omogućilo kontinuira­no i dalje povećavanj­e plata i penzija u skladu sa ovim pravilima, potrebno je da imamo jasne pokazatelj­e da se ostvareni BDP kreće brže od onoga što smo projektova­li. Inicijalni pokazatelj­i su do sada iznad očekivanja. Više izvora “Blica” iz Vlade Srbije saglasno je da odlazak Vujovića neće uticati na promenu ekonomske politike zemlje i da će Vlada nastaviti započete reforme. Krajem prošle godine Svetska banka je Srbiju proglasila za lidera u sprovedeni­m reformama u Jugoistočn­oj Evropi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia