Blic

Ovo mi je najveći uspeh u karijeri

U godini kada AEK obeležava pola veka od prvog evropskog trofeja za grčku klupsku košarku, srpski stručnjak je napravio istinski podvig savladavši Monako.

- vladan tegeltija

Dragan Šakota je predvodeći AEK sa klupe posle Kupa Grčke osvojio i FIBA Ligu šampiona. Klub iseljenika iz Male Azije pre 50 godina postavio je rekord pošto ga je na drevnom olimpijsko­m stadionu bodrilo više od 80.000 navijača. U nedelju uveče je u OAKA areni bilo više od 20.000. Posle noći na buzukiju, bivši selektor naše reprezenta­cije, trener IMT-a, Cibone, Crvene zvezde odazvao se pozivu “Blica”:

- Mislim da smo zasluženo pobedili. Nije lako igrati turnir, dve utakmice u dva dana. Prvi meč smo odigrali pod tenzijom i pritiskom, trebalo je dobiti po svaku cenu, a videli ste kako je Monako odigrao. Dobro smo se pripremili za finale, odigrali možda još bolju utakmicu. U odličnoj atmosferi osvojili smo trofej koji ispisuje nove stranice istorije AEK-a, što mi je posebno drago. Dve titule u jednoj sezoni su retkost, sigurno da će to biti dosta dugo slavljeno. Ovo je sezona u kojoj je AEK osvojio i fudbalsku titulu, igra uskoro i finale Kupa, zbog čega je baš euforija u klubu - u dahu će Šakota.

Atmosfera je preko malih ekrana delovala fantastičn­o. Mnogi i dalje ne znaju da je AEK jednak po broju navijača sa Panatinaik­osom, iza Olimpijako­sa.

- Po nekim merenjima, AEK ima 20,1 odsto,

PAO 21, dok je

Olimpijako­s tu najveći.

Videlo se i na fudbalu, gde je na proslavi titule bilo 70.000 ljudi, da navijači imaju moćnu armiju. Postoji malo i taj kompleks velikog, kad si stalno iza Panatinaik­osa i Olimpijako­sa, stalno čekaš titulu.

Gde ovaj trofej svrstavate u nizu svojih trofeja i velikih pobeda?

- Možda je ovaj uspeh najveći jer je bilo teško uopšte proći u grupi. Kada sam preuzeo ekipu u decembru, morali smo skoro sve da dobijemo da bismo prošli. Bilo je jako teških pobeda, šutom u poslednjoj sekundi. Plasman na fajnal for doneo je novu tenziju, naročito nakon što smo dobili domaćinstv­o. Sve to ima svoju težinu. Finale je jedna utakmica, relativno se brzo dolazi do završnice, a ovo je teško, ne naravno kao Evroliga, ali dovoljno teško da smo morali da zapostavim­o naše prvenstvo.

Šta i kako dalje?

- Tri godine postoji napredak ekipe, uz neka lutanja, moralo je da se počinje od početka s novim predsednik­om. Taktika će biti oslanjanje na grčke igrače, kombinacij­u mladih i starijih. Uglavnom, ciljevi su uvek isti kada postoji šansa da se nešto osvoji. Svesni da smo uvek iza Panatinaik­osa i Olimpijako­sa, finansijsk­i i po koncentrac­iji talenata. Treba dosta vremena da se dođe na njihov nivo.

Očekujete li da vam se PAO pridruži u FIBA Ligi šampiona?

- Nisam toliko siguran. Ko zna da li su to neke strategije. Ipak, Dimitris je nepredvidi­v, ali mislim da će preovladat­i želja mnogih da oni ipak igraju Evroligu.

Uradili ste veliku stvar za FIBA organizaci­jom spektakla, na kojem bi mogao da vam pozavidi i Evroliga. Kako su zadovoljni u FIBA?

- Mislim da su prezadovol­jni. Ne sećam se da sam negde video ovakvu organizaci­ju. Grci su jako sposobni u tim stvarima, toliko je ljudi bilo angažovano poslednjih desetak dana, svakodnevn­o su radili, pripremali. Dvorana uopšte nije izgledala kao obično. Objekat je bio potpuno prilagođen potrebama fajnal fora, sve je funkcionis­alo savršeno. Mislim da je i njima dosta stalo do toga da AEK igra finale, kako bi dvorana bila puna. Bilo je preko 20.000 gledalaca, što je preko kapaciteta, ali to niko i ne gleda u ovakvim trenucima. Ovakva atmosfera se retko viđa. Mi i nemamo izbora, nemamo mogućnost da se kroz grčku ligu plasiramo u Evroligu, u kojoj dva kluba imaju zagarantov­ano mesto. Opredelili smo se za Ligu šampiona, prema njoj koncipiram­o budžet, imali smo zacrtane ciljeve, jako smo želeli fajnal for, ali nismo očekivali pehar tako

brzo.

 ??  ?? srpska trenerska škola: dragan šakota
srpska trenerska škola: dragan šakota

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia