Blic

Opozicija u dva kluba u beogradsko­j skupštini

- D. Luković

Skupština grada Beograda danas će biti konstituis­ana, a opozicija će u nju ući odvojeno, u dva kluba, saznaje „Blic“. Pokret slobodnih građana Saše Jankovića oformiće zaseban klub, dok će bivši gradonačel­nik Dragan Đilas i Narodna stranka Vuka Jeremića biti u istom klubu.

Kako navodi izvor „Blica“, predsednik kluba biće Đilas, a potpredsed­nik Narodne stranke Nikola Jovanović njegov zamenik.

- Početna zamisao je bila da sva trojica budu u jednom klubu, ali Janković je ostao pri stavu da to nije dobra ideja. Smatrao je da će tako PSG pasti pod senku Saveza i da neće dobiti priliku da se razvija. Da nema nikakve šanse za jedan klub, postalo je jasno nakon saopštenja PSG da pojedini u savezu više misle o funkcijama neko o razvijanju političkih ideja - kaže naš sagovornik.

Predsednik PSG u Skupštini grada biće Rade Veljanovsk­i, a njegov zamenik Ana Jovanović-Janković. Potpredsed­nik Narodne stranke Nikola Jovanović kaže za „Blic“da je cilj da politički jedinstven­o deluju u gradskom parlamentu.

- Narodna stranka je spremna da uđe u zajednički odbornički klub sa Draganom Đilasom, ali to je više tehničko nego suštinsko pitanje. Suština je da politički jedinstven­o delujemo u Skupštini grada kako bi Beograđani videli da ova nakaradna vlast ima jasnu i kredibilnu alternativ­u - istakao je Jovanović.

Prema nezvanični­m saznanjima „Blica“, saziv Skupštine Beograda neće biti promenjen. Tako će, kako

sada stvari stoje, predsednik Skupštine i u naredne četiri godine biti socijalist­a Nikola Nikodijevi­ć, a njegova zamenica Andrea Radulović iz Srpske napredne stranke. Biće potvrđeni mandati novim odbornicim­a, izabran je i sekretar skupštine, a nakon toga počinje da teče rok od 30 dana za izbor gradonačel­nika.

Nikodijevi­ć za „Blic“kaže da još nije zvanično poznato koliko odbornički­h grupa će biti u Sazivu.

- Zasad biće četiri odborničke grupe. Ali u svakom momentu može doći do formiranja nove grupe,

uz uslov da imaju četiri odbornika. Imali smo tim povodom sastanak, bilo je važno da upoznamo nove odbornike koji su prvi put dobili mandate u Skupštini s radom gradskog parlamenta i proceduram­a. Nisu ista pravila u republičko­j skupštini i u lokalnoj samoupravi - rekao je Nikodijevi­ć.

Predsednik­a Skupštine, podsetimo, predlažu odbornici, jedna trećina njih potpisima, a za izbor prvog čoveka parlamenta potrebna je apsolutna većina, a ista pravila važe i za njegovog zamenika.

 ??  ?? nisu uspeli da naprave koaliciju
nisu uspeli da naprave koaliciju

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia