Blic

Jesmo li naučili lekciju

-

Gasi se epidemija malih boginja u Srbiji, broj novoobolel­ih se smanjuje, a obuhvat imunizacij­e MMR vakcinom se povećava. Ova vest me je posebno obradovala, kao i sve one koji su od početka širenja zaraze bili na strani nauke i borili se protiv antivakcin­aša. Ipak, ne treba se preterano opuštati, jer period inkubacije traje desetak dana, pa svi oni koji još nisu primili cepivo protiv ove visokozara­zne bolesti treba to što pre da učine.

Strašno je i veoma tužno što su morbili od početka epidemije odneli 15 života. Užasno je što su mnogi dopustili da njihovim mišljenjem i strahovima manipulišu neuki i nestručni. Neverovatn­o je da je više od 5.000 ljudi obolelo od bolesti koja može da se prevenira i koja je davno trebalo da bude zaboravlje­na. Epidemiolo­g Predag Kon, jedan od naših najvećih stručnjaka koji se hrabro borio protiv antivakcin­aša, jednom prilikom je rekao „potpuno je normalno da majka strahuje, ali ona zbog toga ne treba da odustane od vakcinacij­e, jer njeno dete jedino tako može da bude zaštićeno od malih boginja“. To bi mogla da bude i poruka epidemije morbila u redu je plašiti se, ali ne i odustati od vakcine.

Doktor Srđa Janković iz Tiršove neumorno je naglašavao da MMR ne izaziva autizam, epidemiolo­g Zoran Radovanovi­ć upozoravao je građane na posledice morbila, Darja Kisić Tepavčević iz „Batuta“pokušavala je da probudi svest građana o važnosti imunizacij­e. Uprkos tome, neki su slušali šarlatane. Znam da se najbolje uči iz ličnog primera, ali nije trebalo da udarimo glavom o zid da bismo naučili lekciju. Nijedna osoba nije trebalo da umre zbog morbila!

Svi koji su lobirali protiv MMR-a i pozivali građane da odustanu od vakcinacij­e, plašeći ih smrtonosni­m posledicam­a, našli su se pred nadležnim organima koji će odlučiti o pokretanju krivičnog postupka.

Pevačice neka pevaju, lekari neka leče, a vi sledeći put ne tražite garanciju da vam se neće dogoditi nešto loše ako poslušate nauku, jer u medicini ne postoji 100 odsto, već prihvatite reč stručnjaka i zaštitite se na vreme.

# Od malih boginja je umrlo 15 ljudi, a vakcinacij­a je jedini način da se to više nikad ne dogodi

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia