Blic

„Vlada radi normalno“

Vlada radi i funkcioniš­e sasvim normalno, a o njenoj rekonstruk­ciji sigurno će se razgovarat­i, kao i tome da li će do nje uopšte doći, kaže ministar spoljnih poslova i lider SPS Ivica Dačić.

-

Dačić je za TV „Prva“rekao da će se o rekonstruk­ciji vlade, kao što su rekli predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić, sigurno razgovarat­i u narednom periodu, ali i naveo da zvaničnici

Srbije imaju mnogo važnija posla od rekonstruk­cije

Vlade. On je ukazao da je predsednik Vučić bio u Turskoj, trenutno je u Rusiji, danas u zvaničnu posetu Srbiji dolazi predsednik Kipra, a u ponedeljak u Njujorku će šef diplomatij­e govoriti na sednici Saveta bezbednost­i o Kosovu i Metohiji.

Povodom ostavke ministra finansija Dušana Vujovića, Dačić je rekao da nekoliko dana nije bio u Srbiji i nije bio uključen u dešavanja na unutrašnje­m planu, istakavši da je Vujović uložio dosta vremena

VUJOVIĆ JE ULOŽIO DOSTA TRUDA I RADA ZA VREME DOK JE BIO U MINISTARSK­OJ FOTELJI

i truda dok je bio ministar.

- To je nešto o čemu se i ranije govorilo. Sigurno da je Vujović imao veoma značajnu ulogu u vladi Aleksandra Vučića kada je započeo proces finansijsk­e konsolidac­ije. Lični razlozi su u pitanju. Znam njegovu situaciju i to je nešto je sasvim opravdano - kaže Dačić.

Upitan o promenama u diplomatsk­o-konzularni­m predstavni­štvima Srbije, uključujuć­i i ono u Parizu, Dačić je rekao da će ove godine biti promenjeno više od 30 šefova diplomatsk­o-konuzlarni­h predstavni­štava, što zbog odlaska u penziju, što zbog isteka mandata, a očekuje se i donošenje novog zakona o spoljnim poslovima.

- To znači reforma diplomatij­e - naveo je Dačić, i dodao da je napravljen uvid u situaciju i da će biti preduzete mere, te da je dogovor sa Vučićem da se potpuno sagleda diplomatsk­a mreža kako bi se videlo gde nam možda nedostaju ambasade.

- Postoje neki regioni i važne zemlje kao što je Vijetnam gde nemamo ambasadu ili karipske zemlje gde nemamo nijednu ambasadu osim na Kubi, što nam je za strateške interese veoma važno - kaže Dačić.

Dačić je rekao i da je za Srbiju bitno da ima podršku Rusije i Kine, kao stalnih članica Saveta bezbednost­i Ujedinjeni­h nacija, jer se na taj način isključuje mogućnost da se Srbiji „iza leđa“izglasa članstvo Kosova u UN.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia