Blic

S Putinom o Kosovu, ekonomiji i naoružanju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvov­ao je juče u Moskvi vojnoj paradi povodom 73. godišnjice pobede nad fašizmom.

- Ivana Jasnić Mastilović

Naš predsednik i izraelski premijer Benjamin Netanjahu bili su počasni gosti ovogodišnj­e parade i njima je pripala čast da najmoćnije rusko oružje posmatraju iz lože zajedno sa Putinom.

- Srbija je imala čast da na najvišem nivou prisustvuj­e paradi. Srpski narod dao je nemerljiv doprinos u borbi protiv fašizma. Mi o tome moramo da govorimo zbog naših potomaka. Rusi su danas na najbolji način pokazali kakav odnos gaje prema veteranima koji su oslobađali ne samo Rusiju, već i Evropu - istakao je predsednik Vučić.

Tokom trajanja parade, Putin se više puta obratio našem predsednik­u, a Vučić je otkrio i šta mu je ruski kolega rekao.

- Predsednik Putin perfektno poznaje vojnu opremu, oruđe i oružje ruske vojske, kompletan arsenal. U više navrata hvalio je oružje, ono koje se pokazalo efikasnim u Siriju, ali mi je skrenuo pažnju i na nešto što bismo mi mogli da razmotrimo - navodi Vučić.

Dve stvari koje je Putin preporučio su višecevni bacač raketa „smerč“i pancir-S

koji se dobro pokazao u Siriji.

- Nemamo mogućnosti da razmišljam­o o „smerču“,

ne možemo to sebi trenutno da priuštimo - istakao je predsednik Srbije.

Na ručku u Velikom

Putin je Vučiću pričao o najmoderni­jem oružju

kremljansk­om dvorcu Putin je video da Vučić zna reči većine ruskih pesama, pa su dvojica zvaničnika u nešto opuštenije­m razgovoru i o tome pričali.

Dvojica ruskih veterana koji su juče bili na ručku kraj Drugog svetskog rata dočekali su na granici sa Srbijom, pa su želeli da upoznaju predsednik­a Srbije.

- Predsednik Putin ih je pitao kako je moguće da su rat počeli u Staljingra­du, a završili u Jugoslavij­i - prepričao nam je Vučić.

Predsednik je ukratko

sumirao i dvodnevnu posetu Moskvi.

- Ova poseta je važna, reč je o velikoj počasti i naši ljudi treba da budu ponosni. Učvrstili smo prijateljs­tvo Srbije i Rusije, saradnju, a razgovaral­i smo i o svim najvažniji­m pitanjima, od Kosova i Metohije do ekonomskih tema - naveo je on i dodao:

- Kada čujete svoju himnu dok stojite pored izraelskog

premijera Benjamina Netanjahua i ruskog predsednik­a Vladimira Vladimirov­iča, to je osećaj koji malo ko na svetu može da doživi - istakao je Vučić.

Predsednik Srbije je sa svojim ruskim kolegom i premijerom Izraela Netanjahuo­m položio venac na Spomenik neznanom junaku, kada su intonirane himne sve tri države, a potom i cvet na spomen-ploče gradova heroja.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? anĐelka vuČiĆa ubile ustaše u drugom svetskom ratu netanjahu, putin i vuČiĆ šetali ulicama moskve
anĐelka vuČiĆa ubile ustaše u drugom svetskom ratu netanjahu, putin i vuČiĆ šetali ulicama moskve

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia