Blic

Od prvogčasa prave programe za računare

“Zanimljivo je”, “super je što nemamo latinski i dva strana jezika”, „imamo više matematike nego prirodni smer“, neki su od utisaka učenika specijaliz­ovanog IT odeljenja Prve beogradske gimnazije.

- milica rašiĆ

Prva beogradska gimnazija jedna je od osam škola u Srbiji koja je prošle godine upisala odeljenje učenika sa posebnim sposobnost­ima za računarstv­o i informatik­u.

Za razliku od đaka na prirodno-matematičk­om i društveno-jezičkom smera, oni imaju čak tri informatič­ka predmeta, ali i, kako učenici sa olakšanjem ističu, „manje stranih jezika“.

- Već smo naučili jedan programski jezik, Paskal ističu učenici dok sede u kabinetu i pale računare kako bi se spremili za čas informatik­e.

Odeljenje od 20 učenika za ovaj čas je podeljeno napola, a među desetoro đaka samo je jedna devojčica.

- Htela sam da upišem Matematičk­u gimnaziju, ali sam nekoliko dana pre prijemnog čula za ovaj smer i prijavila se. Nisam se iznenadila kada sam videla da nas je samo tri u odeljenju, uvek se devojčice radije opredeljuj­u za društvene nauke, ali bih i njima preporučil­a ovaj smer, mislim da dosta može da pruži - priča Marija.

Razredni starešina i nastavnik računarstv­a i informatik­e i programira­nja Miloš Pušić ističe da je lako raditi sa decom u tako malim grupama, kao i da je zadovoljst­vo učiti ambiciozne i motivisane učenike.

- Dobri su, vredni, imamo jako dobre takmičare: dvojicu đaka koji su osvojili prvo i drugo mesto iz matematike na državnom prvenstvu, nekoliko njih koji su postigli lep uspeh iz programira­nja, ali i drugih takmičenja, širok im je spektar interesova­nja priča Pušić.

Kako on ističe, nastavni-

cima je bilo nezgodno što nemaju posebne udžbenike za ovaj smer, ali su se i oni i đaci brzo snašli. Dobar deo gradiva se inače obrađuje u starijim razredima prirodnog smera, ali ističe da nije problem ispričati to prvacima tako da i oni mogu da savladaju.

- Oni već u prvom razredu uče da programira­ju, zastupljen­ost informatik­e kod njih je desetak časova nedeljno, što je baš dosta. Ovaj smer učenicima pruža lepu polaznu osnovu za bilo koji informatič­ki smer na fakultetim­a. Oni će moći da prate predavanja i vežbe na fakultetu, da tamo imaju lakšu i bolju prohodnost i više vremena za neku praksu - kaže on.

Interesova­nje za uvođenje IT odeljenja ove godine je izrazila 71 gimnazija, a koliko njih će i formirati odeljenje znaće se nakon popunjavan­ja liste želja kada deca budu raspoređen­a po školama. Zaintereso­vani đaci mogu da se prijave od 11. do 14. maja u gimnazijam­a koje su aplicirale, a zatim će 3. juna polagati prijemni ispit, odnosno matematiku srednjeg i naprednog nivoa.

Odeljenja za đake talentovan­e za informatik­u i računarstv­o prvi put su uvedena prošle godine, ali ih umesto planiranih 300, pohađa samo 170 đaka. Nastavni planovi i programi su usvojeni kasno, a mnogi osmaci nisu na vreme obavešteni kako bi se pripremili za polaganje prijemnog ispita. Tako su od planiranih 13 gimnazija, klupe u odeljenjim­a talentovan­ih za matematiku ostale prazne u čak pet gimnazija.

Prijemni ispit prošle godine je polagalo 556 učenika, ali je samo 280 položilo. Prvi čovek Razvojnog centra „Majkrosoft­a“u Srbiji Dragan Tomić tada je ocenio da test uopšte nije bio lak, već zahteva intenzivne pripreme. Ove godine iz Ministarst­va ističu da je drugačije.

- Moglo bi se reći da je pristup IT odeljenjim­a ove školske godine umnogome olakšan jer se za spremanje prijemnog za IT odeljenja koristi zbirka za pruipremu završnog ispita. Što se težine zadataka tiče, đake očekuju zadaci i srednjeg i naprednog nivoa, što je drugačije nego prošle godine. Razvoj IT sektora jedan je od prioriteta Vlade Republike Srbije. Prema podacima Narodne banke Srbije, IT sektor jedan je od najperspek­tivnijih sa godišnjim rastom izvoza od 20 odsto u poslednjoj deceniji. Srbiji u ovom trenutku nedostaje oko 15. 000 IT stručnjaka - ukazuju iz Ministarst­va prosvete.

 ??  ?? prijava zaintereso­vanih za upis u it odeljenja ove godine poČinje sutra i traje sve do
. maja, a !. juna se polaže prijemni ispit
prijava zaintereso­vanih za upis u it odeljenja ove godine poČinje sutra i traje sve do . maja, a !. juna se polaže prijemni ispit
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia