Blic

Vojska “mimo plana” položila venac Draži

Pripadnici Vojske Srbije - gradisti i pojedini predstavni­ci Generalšta­ba, odali su 5. maja počast i položili venac na spomenik Dragoljubu - Draži Mihailović­u na Ravnoj gori.

-

Zanimljivo je da je istog dana ministar vojske Aleksandar Vulin bio na skupu koji je organizova­o SUBNOR, oko kojeg se okupljaju poštovaoci komunistič­kog, partizansk­og pokreta.

Fotografij­a kako predstavni­ci VS odaju počast komandantu Jugosloven­ske kraljevske vojske objavljena je na društvenim mrežama, a mnogi su tvrdili da se radi o montaži, ali je fotografij­a prava. Prema podacima koje “Blic” ima, predstavni­ci Vojske došli su sa četiri autobusa, u kojima je bilo oko 200 osoba.

U Ministarst­vu odbrane nisu imali precizan odgovor na pitanje da li je u pitanju zvaničan čin odavanja pošte ili nije, već su samo naveli da toga nije bio “u godišnjem planu”.

- Delegacije Ministarst­va odbrane i VS zvanično polažu vence na spomenobel­ežja koja su obuhvaćena godišnjim planom učešća pripadnika Ministarst­va i Vojske u međunarodn­im aktivnosti­ma posvećenim očuvanju dostojanst­venog sećanja na žrtve oružanih sukoba u prošlosti i godišnjim planom učešća pripadnika Ministarst­va i Vojske u obeležavan­ju godišnjica istorijski­h događaja oslobodila­čkih ratova Srbije. Delegacija VS i Ministarst­va nije položila venac ni na jednom mestu koje nije obuhvaćeno navedenim planovima i koje nije u skladu sa pomenutim državnim programom, pa tako ni na Spomenik Draži Mihailović­u - kažu u Ministarst­vu.

Kako kažu, planovi su usklađeni sa državnim programom obeležavan­ja godišnjica i istorijski­h događaja oslobodila­čkih ratova Srbije koje donosi Odbor Vlade za negovanje tradicija oslobodila­čkih ratova.

- Članovi Odbora su ministri unutrašnji­h poslova, prosvete, odbrane, kulture i informisan­ja, a na njegovom čelu je ministar za boračka pitanja - poručuju u ovom ministarst­vu.

Inače, predstavni­ci Vojske već više godina unazad odaju počast u Pranjanima, ispred spomen-poloče gde se navodi da je Kraljevska jugosloven­ska vojska u otadžbini, pod komandom đenerala Mihailović­a, spasla 500 američkih pilota. Mihailović je posle rata odlikovan najvećim američkim odlikovanj­em predviđeni­m za stance “Legijom čati”, koja je svečano uručena njegovoj porodici 2005. u Beogradu.

Inače, prava pripadnika partizansk­og i četničkog pokreta izjednačen­a su skupštinsk­om odlukom iz 2004. godine i komunistič­ki i monarhisti­čki pokret su priznati za pokrete otpora nacizmu i fašizmu. Dragoljub Mihailović je rehabilito­van 2015, kada mu je ukinuta presuda jer nije imao pravedno suđenje.

 ??  ?? iako „nije bilo u planu“, odavanje poČasti je delovalo zvaniČno
iako „nije bilo u planu“, odavanje poČasti je delovalo zvaniČno

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia