Blic

Oko milion naših turista letovaće u inostranst­vu

Oko milion turista iz Srbije letovaće ove godine u inostranst­vu, a najveći broj njih godišnji odmor provešće u Grčkoj, Turskoj i Egiptu, procene su Nacionalne asocijacij­e turistički­h agencija Srbije (YUTA).

- Tanjug

Predsednik Upravnog odbora YUTA Zoran Arsenović kaže da će, prema prvim pokazatelj­ima, predstojeć­a letnja sezona biti jedna od najboljih u poslednjih pet godina.

- Naše procene su da će oko milion turista letovati van Srbije, a to će biti ozbiljan rezultat u odnosu na prethodne godine - rekao je Arsenović na konferenci­ji za novinare.

On je naveo da je veliki broj srpskih turista odlučio da odmor ove godine provede u Grčkoj, kao i da sve veće interesova­nje vlada za Tursku i Egipat.

- Turska je danas stabilnija i sigurnija zemlja. Prodaja aranžmana je mnogo veća nego ranijih godina, očekujemo da će oko 40.000 naših turista letovati u Turskoj, što je tri puta više nego prošle godine - kazao je Arsenović.

Dodao je da će čarter letovi za Tursku krenuti 19. maja, kao i da će biti uvedeni svakodnevn­i letovi za južnu i egejsku regiju Turske do kraja letnje sezone.

- Ove godine se dva i po puta više turista odlučilo za Egipat u odnosu na prošlu godinu. I za Grčku se beleži blagi rast za oko pet-šest odsto - naveo je Arsenović.

Na pitanje novinara da li očekuje da će cene aranžmana u Grčkoj ove sezone pojeftinit­i s obzirom na pojačano interesova­nje naših turista za Tursku i Egipat, Arsenović je rekao da će cene ostati na nivou prošlogodi­šnjih, ali da se promene mogu očekivati sledeće godine.

- Mi smo kao tržište procentual­no jako mali u ukupnom turističko­m prometu Grčke - oko četiri odsto. Ipak, očekujem da će sledeće godine cene u Grčkoj pasti za oko 10 odsto jer ta zemlja jeste nerealno skupa u odnosu na nivo usluge. S druge strane, sve više turista iz bogatih evropskih zemalja pokazuju interesova­nje za Tursku i Egipat - kazao je Arsenović, ocenjujući da su viši nivo prosečnih plata i bolji životni standard doprineli da putnici ove godine ranije odaberu letovališt­a.

 ??  ?? najpopular­nija grČka,veĆe interesova­nje za tursku i egipat
najpopular­nija grČka,veĆe interesova­nje za tursku i egipat

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia