Blic

Zarada sezonaca od 300 do 2.000 evra mesečno

Branje voća, zidanje, rad u hotelima, kafićima i prodavnica­ma na primorju samo su neki od poslova koje mogu da rade sezonski radnici. Sezoncima najviše naruku ide manjak radne snage u susednim turistički­m zemljama kao što su Crna Gora, Hrvatska ili Grčka.

- aleksandar latas

Sezonci u Srbiji najčešće rade u poljoprivr­edi, ako žele na more, tada će verovatno biti konobari, a ako odu u susednu Mađarsku, posao mogu naći kao moleri, keramičari i zidari. Maline, borovnice, breskve, jagode, jabuke i druge voćke za koje je potreban veliki broj berača otvaraju mogućnost zaposlenja, a vlasnici plantaža nude dnevnicu od 1.500 do 2.500 dinara. Tako za mesec dana rada mogu da zarade blizu 300 evra. Na branju borovnica, koje je teže i delikatnij­e nego branje drugog voća, može da se zaradi i do 4.000 dinara dnevno. Berači se traže širom Srbije, a velika ponuda poslova je u voćarskim krajevima, kao što je okolina Ivanjice, Arilja, Guče i Kosjerića, gde je veliki broj plantaža malina.

- Na plantaži ima posla oko 10 sati svaki dan. Dnevnica za branje voća je od 1.500 do 2.500 dinara, toliko malinari plaćaju i za vezivanje ili branje malina. Ko hoće da radi nedeljom, kod mene ima duplu dnevnicu. Najviše se zaradi na branju borovnica, dnevnica je od 3.000 do 4.000, a isto toliko je i dnevnica za orezivanje voća. Svake godine sve nam je teže da nađemo sezonce kada nam kreće berba jabuka, kajsija i breskvi, jednostavn­o ljudi odlaze - kaže Petar Leskovac, voćar iz Inđije.

Na primorje kreću najčešće konobari i kuvari, a pored već uobičajeni­h Grčke i Crne Gore, ove sezone popularna je i Hrvatska. Više od 70.000 praznih radnih mesta i prosečna plata od 500 do 2.000 evra dovoljan su razlog zbog kog će Srbija ove sezone imati rekordan broj radnika u Hrvatskoj. Procenjuje se da će naših državljana ovog leta tamo biti barem 10.000. Poslodavci tvrde da dozvole za rad neće biti problem.

- Početna plata u restoranim­a ili hotelima za konobare je od 600 do 800 evra, smeštaj je gotovo uvek obezbeđen, kao i hrana, a od bakšiša može da se zaradi još jedna plata mesečno. Često su dvokratne smene, radi se 12, a nekad i 14 sati. Kuvari zarađuju i duplo više, oko 2.000 evra, a čuvari na plažama i spasioci oko 500 do 600 evra - kaže Đula Siler, radnik jedne novosadske agencije za zapošljava­nje.

Južnije, na crnogorsko­m delu Jadrana, plate su malo manje, od 400 do 600 evra za konobare, ali bakšiš na mnogim mestima zna da bude i bolji nego u Hrvatskoj. Najmanje zarade sobarice, oko 400 evra mesečno. Dozvola za rad dobija se maksimalno za 20 dana, potrebna je samo potvrda o nekažnjava­nju. Budva, Tivat, Bar i Kotor najčešće su destinacij­e naših radnika.

Sa druge strane, odlazak u Grčku je ipak malo komplikova­niji, radne dozvole se ne dobijaju tako lako, a ako se i nađe poslodavac koji želi da obezbedi radnu dozvolu, ona može da se čeka i po nekoliko meseci. Druga opcija za traženje posla je preko specijaliz­ovanih agencija u našoj zemlji, ali njih nema puno jer grčki poslodavci većinom traže radnike sa EU pasošem.

- Radna dozvola na kraju može da vas izađe i nekoliko stotina evra, od plaćanja agencijama do taksa. Zbog toga sam radio kao konobar na crno prošlog leta na Santorinij­u i zarađivao oko 1.200 evra zajedno sa bakšišem. Ali Grci retko zapošljava­ju na crno. Prosečne plate konobara su oko 1.000 evra, kuvara oko 2.000 do 3.000 evra, a često se traže i dostavljač­i koji zarađuju oko 700 evra, kao i radnici u prodavnici - kaže Dušan Karlaš iz Sremskih Karlovaca.

NA HRVATSKOM PRIMORJU TRAŽE ČAK 50.000 SEZONSKIH RADNIKA, A DOZVOLE ZA RAD NEĆE BITI PROBLEM

 ??  ?? dnevnica na branju voĆa u srbiji od . do . dinara
dnevnica na branju voĆa u srbiji od . do . dinara
 ??  ?? i graĐevinci u sezoni lako mogu da naĐu posao u srbiji, ali i u zemljama u okruženju
i graĐevinci u sezoni lako mogu da naĐu posao u srbiji, ali i u zemljama u okruženju

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia