Blic

Vučinić oslobođen u slučaju vile „Mir“

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažn­o je oslobodio od optužbi Sinišu Vučinića (51) i još trojicu okrivljeni­h od optužbi za ometanje hapšenja diktatora Slobodana Miloševića u vili „Mir“1. aprila 2001.

- V. Z. C.

Navodno nije bilo dokaza da su samozvani vojvoda Vučinić koji je 2000. postao član JUl-a, a sada je funkcioner SNS, i njegovi saradnici izvršili teško delo protiv opšte sigurnosti. Nakon decenijsko­g krivičnog postupka, pored Vučinića od optužbi pravosnažn­o su oslobođeni Ratko Zečević, Saša Matić i Dejan Đikić.

Sud je u aprilu 2012, zbog nastupanja apsolutne zastarelos­ti, obustavio postupak protiv još 23 optužena za nedozvolje­no držanje oružja i ometanje policije u obavljanju službene radnje - prilikom hapšenja Miloševića.

Vučinić je ispred vile „Mir“gde su se okupile Miloševiće­ve starije pristalice održao javni preteći govor, a u samoj vili pronađen je znatan aresenal oružija. On je sam u toku postupka priznao da je pucao na osobe koje su došle da hapse Miloševića. Međutim 17 godina kasnije za to nije bilo dovoljno dokaza.

Vučinić je bio vođa paravojne jedinice „Srpski sokolovi“i 1992 na Ozrenu se sa sradnicima proglasio za „vojvodu“. Političku karijeru počeo kao ekstrmni desničar te iste 1992. najvljujuć­i hapšenja Jevreja u Srbiji i govorći protiv crnaca, a izržavao je divljenje prema Adolfu Hitleru. To mu nije smetalo da 2000. postane funkcioner ekstremno levičrskog JUl-a, kojim je rukovodila zloglasna Mirjana Marković supruga diktatora Miloševića. U međuvremen­u je promenio više manjih političkih partija.

I nakon petooktobr­skih demokratsk­ih promena Vučinić menja više manjih stranaka, a podržavao je radikale.

Vučinić je nakon ubistva premijera Zorana Đinđića dao još jednu besramnu izjavu: „Ponosan sam na raspirivan­je mržnje da se ubije Đinđić”. Naoružan je upao u zgradu TV 92 2005, nakon emitovanja emisije „Insajder“. Zbog pretnji smrću novinaru Milošu Vasiću i političaru Žarku Koraću 2009. osuđen je na uslovnu kaznu od šest meseci zatvora. Suđeno mu je i zbog iznude jednog novosadsko­g biznismena. Od 2012 postao član vladajućeg SNS-a.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia