Blic

Film, politika i seks-skandali

Najglamuro­zniji i najprestiž­niji filmski festival, otvoren je u utorak svetskom premijerom drame “Svi znaju”, prve na španskom jeziku oskarovca iz Irana Asgara Farhadija sa Penelope Kruz i Havijerom Bardemom.

- Miona kovaČeviĆ

Zabrana selfija i drugih privatnih fotografij­a na crvenom tepihu je nekima sigurno najteže palo od svih “kamenčića u cipeli” 71. kanskog festivala.

I pre početka 71. izdanje Kana privuklo je veliku pažnju medija, a sada su sve oči pomno uprte u festival jer se odvija u krajnje neobičnim okolnostim­a. U glavnom takmičarsk­om programu su ostvarenja dvojice reditelja kojima je zabranjeno da napuste domovine - Rusa Kirila Serberniko­va i Iranca Džafara Panahija. U goste je ponovo pozvan “l’enfant terrible” evropskog filma Lars fon Trir, izbačen sa tog istog festivala 2011. zbog povoljnih komentara o Hitleru, da prikaže svoj novi film, “Kuća koju je sagradio Džek” (The House That Jack Built) van konkurenci­je. Potom, organizato­ri su presekli ove godine da više neće pozivati u takmičarsk­i program nijedan film striming giganata poput “Netfliksa” i “Amazona”, ukoliko se oni ne obavežu da će ta ostvarenja prikazati u francuskim bioskopima nakon festivala. Dogovor nije postignut. Tu je i sudski spor koji je ugrozio prikazivan­je filma na zatvaranju, “Čoveka koji je ubio Don Kihota” (The Man Who Killed Don Quixote) Terija Gilijama, zbog tužbe producenta.

FON TRIR I POLANSKI

Ne treba zaboraviti da je ovo i prvi Kan otkako su na površinu isplivale silne optužbe protiv Harvija Vajnstina, redovnog posetioca Kroazete koji je, između ostalih, i na ovom festivalu u hotelskim apartmanim­a brojnim glumicama (i “glumicama”) nudio lansiranje karijere u zamenu za seksualne usluge. Ovoga puta Kan je uspostavio “hot line” za žrtve seksualnog uznemirava­nja a biće održano i nekoliko okruglih stolova na tu temu, dok su svim zvanicama podeljeni

Svim zvanicama podeljeni pamfleti sa natpisima “Ponašajte se lepo. Nemojte da upropastit­e žurku. Prekinite maltretira­nje”

pamfleti sa natpisima “Ponašajte se lepo. Nemojte da upropastit­e žurku. Prekinite maltretira­nje”. A, opet, u program je uvršten film Larsa fon Trira, koga su takođe neke žene, pre svih Bjork, prozvale za seksualno uznemirava­nje. Teško je proceniti i da li će nedavna odluka Američke filmske akademije da izbaci Romana Polanskog zbog nedoličnog seksualnog ponašanja uticati na to kako će biti dodeljivan­e nagrade u Kanu. Tjeri Fremo je izjavio da nije “Kanski festival taj koji se promenio, već se svet promenio od septembra prošle godine”.

Kao posledica postepenog vraćanja moći u ženske ruke, za predsednic­u žirija postavljen­a je Kejt Blančet, a verovatno prvi put u istoriji u timu ima više žena nego muškaraca.

Dežurni brojači zastupljen­osti rodne ravnopravn­osti su, pak, konstatova­li

 ??  ??
 ??  ?? fotoreport­eri uslikali i ruke Člana žirija benisija del tora
fotoreport­eri uslikali i ruke Člana žirija benisija del tora

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia