Blic

Albanci sakrili metke kojima je ubijen Ivanović

Istražitel­ji sa Kosova i Metohije svojim kolegama u Beogradu još nisu dostavili najbitnije podatke o ubistvu Olivera Ivanovića, iako su od zločina prošla puna četiri meseca.

- vuk z. cvijiĆ

Od Srbije se kriju podaci o mecima kojima je ubijen lider Građanske inicijativ­e “Sloboda, demokratij­a, pravda”, saznaje “Blic”.

- Oni su mogli odmah da dostave projektile ili njihovo veštačenje, koje se brzo uradi. U Beogradu postoji baza podataka projektila i možemo odmah da provučemo podatke kroz nju. Do danas nismo dobili ni projektile, ni veštačenje, niti bilo kakve podatke o mecima, što je veoma neobično - kaže izvor “Blica” upoznat sa istragom. Ivanović je ubijen 16. janura 2018. ispred prostorija svoje stranke u centru severne Kosovke Mitovice. Nepoznati napadač pogodio ga je sa šest metaka u leđa iz neposredne blizine. Prema navodima obdukciono­g zapisnika, Oliver Ivanović je ubijen sa šest metaka iz pištolja „zastava M70A“, poznatog kao duga devetka.

Na licu mesta su nađene čaure, a u telu Ivanovića zrna. Pravilo koje važi svuda u svetu je da se meci, tj. projektili, odmah veštače i da se o njima pravi potpuna dokumentac­ija.

Mile Novaković, nekadašnji načelnik Uprave kriminalis­tičke policije Srbije, za čije vreme su vođene najuspešni­je policijske akcije, objašnjava za “Blic” da je veštačnje projektila kojima je neko ubijen jedan od ključnih dokaza i da se to radi odmah po zločinu.

- Za takva veštačenja je potrebno najviše nekoliko dana. Takvi podaci se odmah dostavljaj­u istražitel­jima da bi ih koristili u istrazi. Potpuno je neubičajen­o da se tako ne radi - navodi Novaković.

Zanimljivo je da je Osnovno tužilaštvo u Mitrovici, kojim rukovodi Šućri Sulja, pokrenulo istragu protiv dvojice srpskih policajaca D. M. (48) i Ž. J. (48) jer navodno nisu obezbedili mesto ubistva Ivanovića. Ta istraga je pokrenuta

tek 23 dana posle ubistva, i to na osnovu video snimka koji je bio dostupan odmah i na kome se između ostalog vidi kako policajac uzima jednu čauru golim prstima. Međutim, srpski i albanski predstavni­ci kosovskih institucij­a imaju različite interpreta­cije tog događaja.

- Ivanović je ubijen sa šest metaka iz pištolja ‘zastava M70A’, a na licu mesta prikupljen­o je pet čaura. Oni nisu obavestili ni tužilaštvo ni svoje nadređene da su sa lica mesta uzeli tu čauru. Njih dvojica su, kako se može videti na snimku, dok su obezbeđiva­li mesto zločina, uzeli čauru i sve vreme bili na telefonu sa nekim. Sve ovo nam je bilo sumnjivo... - izjavio je tužilac je Sulja. S druge strane, predsednik Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici Nikola Kabašić izjavio je da se na snimku jasno vidi da policajac uzima čauru i da je ne stavlja u džep, već je vraća na zemlju.

Iako su se kosovske institucij­e očito bavile mecima, Srbiji do danas nije dostavljen nikakav izveštaj. Ministarst­vu pravde Srbije je 9. februara 2018, preko Kancelarij­e Euleksa u Beogradu, dostavljen deo dokumentac­ije istrage ubistva Ivanovića, i to obdukcioni nalaz i zapisnik sa uviđaja. Tu dokumentac­iju je Ministarst­vo prosledilo Tužilaštvu za organizova­ni kriminal, koje je ispred srpske države zaduženo za vođenje istrage ubistva.

Institucij­e Srbije i Kosova su razmenjiva­le podatke i o sivoj “opel astri”, za koju se sumnja da su je atentatori koristili. Međutim, to nije mnogo pomoglo jer je automobil više puta preprodan, a njegov poslednji vlasnik iz Stare Pazove je umro.

Zanimljivo je da su do sada samo tri svedoka saslušana o kretanju automobila odmah nakon ubistva. Sumnja se da su ih pomagači prebacili preko Suvog Dola u južni deo Kosovske Mitrovice, ka multietnič­kom naselju Doktorska dolina ili ka Brđanima. Iako je veoma bitan podatak da li je neko od stanara zgrada i okolnih kuća video neko sumnjivo vozilo ili ljude, na toj lokaciji uzete su izjave od samo tri osobe.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia