Blic

Vučić i Kurc: Srbija lider, ostaje na evropskom putu

-

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc ocenio je u Sofiji, nakon sastanka sa predsednik­om Srbije Aleksandro­m Vučićem, da je Srbija zemlja koja prednjači na Balkanu.

- Srbija se nalazi na dobrom putu. Predsednik Vučić pokrenuo je brojne reforme, imamo pozitivan ekonomski trend. Želeli bismo da i u drugim zemljama Zapadnog Balkana vidimo isto. Potrebno je da imamo zemlje koje prednjače, a Srbija je svakako država koja je na čelu - podvukao je on.

Kurc je rekao da od Samita EU - Zapadni Balkan očekuje unošenje nove dinamike u proces približava­nja zemalja regiona Uniji. Rekao je da je i dalje cilj prijem novih članica sa Zapadnog Balkana 2025.

Predsednik Srbije izrazio je zadovoljst­vo što je imao mogućnost da razgovara sa Kurcom o raznim pitanjima. Od sutrašnjeg Samita u Sofiji Vučić, kako je istakao, očekuje da definiše da je budućnost Zapadnog Balkana put ka EU, iako znamo da je puno posla pred nama.

Ukazao je da je činjenica da među građanima Srbije ne postoji oduševljen­je o putu ka EU jer smo na evropskom putu već 18 godina, ali racionalno gledano to je najbolji.

- Mi smo na putu ka EU i ostaćemo na njemu. Ljudi bi želeli da vide više rezultata na tom putu - poručio je Vučić.

Rekao je da zna da taj put neće biti lak jer je pred nama jedna od velikih prepreka Kosovo i Metohija, ali i umor od širenja u EU.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia