Blic

Kim ljut, neće na sastanak s Trampom

Severna Koreja zapretila je da će otkazati sastanak Kim Džong Una s Donaldom Trampom zbog velike vojne vežbe Južne Koreje i SAD.

- dobrivoje kataniĆ

Pjongjang je već otkazao sastanak sa Južnom Korejom koji je trebalo da se održi ove nedelje. Istu sudbinu bi mogao da dočeka i sastanak najavljiva­n kao susret veka, između Kim Džong Una i američkog predsednik­a. Kao razlog Severna Koreja je navela vojne vežbe „Maks Tander“, koje SAD svake godine sprovodi sa Južnom Korejom, koje su opisane kao „proba za invaziju i provokacij­a nakon poboljšanj­a odnosa“. Severnokor­ejski zvaničnici prete da do susreta neće ni doći ukoliko SAD nastave da insistiraj­u da se Pjongjang u potpunosti odrekne nuklearnog naoružanja. Zvaničnik Kim Kje Gvan, zamenik ministra za inostrane poslove, rekao je da Severna Koreja nema nameru da učestvuje u samitu koji je baziran na „jednostran­im zahtevima“.

- Izaći ćemo u susret Trampovoj administra­ciji ako ovom samitu pristupi sa iskrenom namerom da se poboljšaju odnosi - rekao je Kim.

„Maks tander“vežbe su jedna od nekoliko zajednički­h vojnih vežbi koje praktikuju Južna Koreja i SAD, a Severna Koreja ih smatra svojevrsni­m vidom agresije prema Pjongjangu. Te dvonedeljn­e vežbe počele su u petak, a u njima učestvuje više od 100 aviona, uključujuć­i i F-22 borbene letelice i B-52 bombardere.

Kina je apelovala na Pjongjang da ne otkazuje susret sa Trampom, dok je američki Stejt department saopštio da nema informacij­a o tome da Severna Koreja želi da otkaže sastanak.

Pojedini analitičar­i smatraju da se radi o svojevrsno­m testu za Trampa, kojem bi sporazum sa Severnom Korejom bio velika politička pobeda. Kako piše Si-En-En, Kim na taj način testira američkog predsednik­a, pokušavaju­ći da uradi ono što su pre njega izveli njegovi otac i deda, odnosno da dobije ustupke i ostvari ekonomske i političke dobiti, uz mala obećanja ili ustupke, koje kasnije nisu ispunili.

 ??  ?? kim sledi politiku oca i dede
kim sledi politiku oca i dede
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia