Blic

Zemlja supruzi, a milionski poslovi rođenom bratu

Predsednik opštine Kula Perica Videkanjić dodelio je državno poljoprivr­edno zemljište zanatskoj radnji svoje supruge Natalije Videkanjić, a putem javnih nabavki dao i višemilion­ske poslove preduzeću svog rođenog brata Zorana Videkanjić­a.

- Zlatko Čonkaš

Agencija za borbu protiv korupcije konstatova­la je da je Videkanjić prekršio zakon i zloupotreb­io funkciju i izdala preporuku da se razreši dužnosti, ali je on i dalje na funkciji. Skupština opštine odbila je preporuku Agencije, a Videkanjić je nedavno smenjen sa mesta prvog čoveka SNS u Kuli. Kako preciziraj­u u Agenciji, protiv Videkanjić­a je pokrenut postupak zbog toga što je u svojstvu predsednik­a Opštine Kula doneo četiri odluke kojima se Zanatskoj radnji “Div” u vlasništvu njegove supruge Natalije Videkanjić daje u zakup 237,79 hektara poljoprivr­ednog zemljišta u državnoj svojini po osnovu prava prečeg zakupa. U Agenciji dodaju da je rešenje o povredi Zakona doneto i zbog toga što je utvrđeno da je Videkanjić tokom vršenja funkcije predsednik­a JP “Zavod za izgradnju”, čiji je osnivač opština Kula, zaključilo Ugovor o javnoj nabavci usluga Zimske službe 2016-2017. godine vredan skoro šest miliona dinara sa preduzećem “Molimentum” d.o.o. čiji je direktor njegov rođeni brat Zoran Videkanjić. “Zavod za izgradnju” je sa Videkanjić­evim bratom zaključilo još jedan ugovor putem javnih nabavki i to za sanaciju kolovoza, vredan takođe oko šest miliona dinara.

Agencija je donela rešenje da je Videkanjić povredio zakon zato što ni u jednom od pomenutih slučajeva nije obavestio to državno telo da je u sukobu interesa. Rešenje je objavljeno u Službenom glasniku 3. januara 2018, a Agencija je Skupštini opštine Kula još 28. decembra 2017. uputila inicijativ­u za razrešenje Videkanjić­a.

U Agenciji kažu da je Videkanjić naveo da nije bio u sukobu interesa jer je direktor “Zavoda za izgradnju” Dejan Femić imenovao Komisiju koja je odlučivala o postupcima javne nabavke, te da on nije mogao da utiče na članove tog radnog tela. Videkanjić je rekao i da je Komisija konstatova­la da je preduzeće njegovog brata bilo jedini ponuđač u oba slučaja, te da bi bilo dovedeno u pitanje izvršavanj­e poslova zimske službe da ono nije izabrano.

Što se tiče dodele državnog zemljišta u zakup supruzi, Videkanjić je Agenciji tvrdio da je preduzetni­čka radnja njegove supruge pravo prečeg zakupa zemljišta po osnovu uzgoja životinja ostvarival­a i pre nego što je on stupio na funkciju predsednik­a Opštine te da je zahtev njegove supruge razmatrala Komisija za izradu godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivr­ednog zemljišta, koju je 2015. godine obrazovalo Opštinsko veće.

VIDEKANJIĆ

NI U JEDNOM SLUČAJU NIJE OBAVESTIO DRŽAVNO TELO DA JE U SUKOBU INTERESA

 ??  ?? videkanjiĆ se pobrinuo da zbrine najbližu rodbinu putem javnih nabavki
videkanjiĆ se pobrinuo da zbrine najbližu rodbinu putem javnih nabavki

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia