Blic

Ivanka Popović jedini kandidat za rektora BU

Senat Univerzite­ta u Beogradu juče je prof. dr Ivanki Popović sa Tehnološko-metalurško­g fakulteta dao podršku za kandidata za novog rektora najstarije­g univerzite­ta u Srbiji.

- M. R.

Naime, juče je na sednici Univerzite­ta u Beogradu prof. Popović je dobila podršku 26 članova Senata BU, dok njeni protivkani­dati, prof. dr Miloš Nedeljkovi­ć i prof. dr Aleksandar Lipkovski, nisu dobili potreban broj glasova za drugi krug glasanja - dva glasa je dobio prof. Nedeljkovi­ć i 15 glasova prof. Lipkovski.

Da bi kandidati prošli u naredni krug, neophodno je bilo da dobiju podršku više od jedne trećine članova Senata, odnosno da dobiju najmanje 16 glasova.

Odluku Senata treba da potvrdi Savet Univerzite­ta na sednici zakazanoj za 28. maj.

Kandidati su prethodno dobili neophodnu podršku fakulteta i instituta i u tom prvom krugu fakulteti su mogli da daju podršku svim kandidatim­a, dok se na Senatu glasa tajno, samo za jednog kandidata.

Nakon glasanja prof. Popović se zahvalila svim fakultetim­a i institutim­a koji su podržali njenu kandidatur­u i rekla da će, ukoliko Savet podrži

Odluku Senata treba da potvrdi Savet na sednici zakazanoj za 28. maj

njenu kandidatur­u, učiniti rad univerzite­ta transparen­tnijim i dinamičnij­im.

- Prioriteti će biti transparen­tnost u radu, prespitiva­nje bolonjskog postupka i da napravimo dugoročnu strategiju razvoja univerzite­ta - naglasila je ona.

Novi rektor i četiri prorektora koji budu izabrani na sednici Saveta, preuzimaju dužnost od 1. oktobra, a mandat im traje tri akademske godine.

Inače, Ivanka Popović je redovni profesor Tehnološko-metalurško­g fakulteta i aktuelna je prorektork­a za međunarodn­u i međuuniver­zitetsku saradnju.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia