Blic

Borba hrabre Petre za život

Malena Petra Vještica iz Niša, iako ima samo dve i po godine, hrabro se bori sa teškim oblikom zloćudnog tumora na mozgu, koji joj je otkriven pre šest meseci, nedugo nakon drugog rođendana.

- B. J.

Devojčica dugo nije imala nikakve tegobe jer je tumor podmuklo rastao u četvrtoj moždanoj komori i nije davao simptome do trenutka kada se raširio van nje. Operisana je u novembru 2017, ali nije bilo moguće izvući 20 odsto tumora, koji se uhvatio za moždano stablo, takozvani „čvor života“, na kom su svi vitalni centri. Roditelji su počeli da prikupljaj­u sredstva za protonsko zračenje, koje se radi samo u inostranst­vu, kada su snimanja na magnetnoj rezonanci u aprilu pokazala da tumor ubrzano raste.

Jedini koji je pristao da je operiše bio je poznati turski hirurg dr Memet Ozeka, koji je zakazao operaciju za danas pa su roditelji sa detetom hitno otputovali u Tursku. Deo prikupljen­og novca za zračenje iskoristić­e za operaciju, ali će onda biti potrebno hitno obezbediti sredstva za zračenje.

Do drugog rođendana roditelji su Petru gledali kako raste i razvija se u zdravu devojčicu. A onda su počele mučnine i povraćanje ujutru. Zujanje koje su roditelji čuli

iz njene glave nagovestil­o je da nešto nije u redu.

- Supruga je stavila njenu glavu na svoje grudi da je uspava kada je čula zujanje iz njene glave. Kada sam prislonio uvo, stvarno se čulo zujanje. Doktorka u Hitnoj pomoći bila je u neverici kada smo je zamolili da stetoskopo­m posluša glavu, jer nikad u karijeri nije čula nešto tako. Dobili smo uput za Dečju kliniku, gde ju je pregledao neurolog, a potom za Institut za majku i dete priča otac Petar.

Magnetna rezonanca otkrila je ogroman tumor u četvrtoj moždanoj komori. Posle operacije primila je šest hemoterapi­ja, ali je tumor nastavio da raste.

Ujak devojčice Tihomir Kotujić kaže da i naši onkolozi i sve klinike sa kojima se dopisuju u inostranst­vu kažu da je neophodno bar smanjenje tumora, ako ne potpuno uklanjanje, da bi zračenje bilo efikasno.

- S obzirom na to da Petra ima samo dve i po godine, neophodno je protonsko zračenje, koga u Srbiji nema, a koje košta od 100.000 do 170.000 evra, pa je za to prikupljan novac preko fondacije “Budi human”. Taj novac sad ide za operaciju. Zračenje mora da se uradi četiri do pet nedelja nakon operacije, a uplata mora da bude par nedelja ranije, pa je sve postalo hitno - kaže Kotujić.

 ??  ?? petra je veĆ jednom operisana u srbiji
petra je veĆ jednom operisana u srbiji

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia