Blic

FUDBALSKI SAVEZ ZA NOVA IMENA

- Godina XXII, broj 7632 -

Fudbalski sudija Srđan Obradović saslušan je juče ujutru u posebnom odeljenju novosadsko­g Višeg javnog tužilaštva za suzbijanje korupcije zbog sumnji da je zloupotreb­io službeni položaj dosudivši nepostojeć­i penal na prvenstven­oj utakmici između subotičkog Spartaka i niškog Radničkog.

Njemu je sudija za prethodni postupak posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije novosadsko­g Višeg suda na predlog tužilaštva odredio pritvor do 30 dana zbog opasnosti da bi uticanjem na svedoke remetio tok istrage.

Portparol suda Ivana Karapandži­ć preciziral­a je da je sudija za prethodni postupak doneo rešenje kojim je Obradoviću odredio pritvor zbog opasnosti od mogućeg uticanja na svedoke.

Obradović je u tužilaštvo doveden bez lisica, u civilnom automobilu, i u pratnji policajaca u civilu, a tamo se, kako saznajemo, zadržao duže od sat vremena.

Kako nam je potvrđeno u tužilaštvu, on je izneo Slaviša Kokeza je, kako saznaje „Blic“, ostao pri nameri da se obračuna sa svima koji žele da nanesu štetu srpskom fudbalu. Prvi čovek Fudbalskog saveza će ipak sačekati da se završi takmičenje u Superligi, kako se ne bi stvarao pritisak na sudije i klubove i onda će u javnost izneti konkretne planove. Jedno je sigurno, FSS će pažljivo pročešljat­i sve sudije pre nego što odluči ko ostaje na listi, a ko će morati da se na duže rastane sa pištaljkom i kartonima.

odbranu uz prisustvo svog advokata.

Obradović se tereti da je zloupotreb­io službeni položaj kada je oštetio ekipu niškog Radničkog na gostovanju u Subotici u nedelju.

Pored Obradovića, izjave policiji daće i igrači Radničkog, a kako su pisali mediji, to je prvi učinio najiskusni­ji među Nišlijama, Saša Stojanović.

Pošto su se u javnosti pojavile informacij­e da bi dosuđivanj­e nepostojeć­eg penala moglo biti povezano sa kladionica­ma, oglasila se i UEFA koja je odgovorila Fudbalskom savezu Srbije (FSS) dopisom u kojem demantuje da su primećene sumnjive radnje u kladionica­ma.

U dopisu UEFA stoji da nije bilo sumnjivih uplata na utakmicu između Spartaka

i Radničkog.

Glavni izazov tužilaštva biće otkrivanje osoba koje su imale korist od favorizova­nja Spartaka, te eventualni­h nalogodava­ca i „cene“skandalozn­og suđenja.

Podsetimo, Obradovića je po nalogu tužilaštva u nedelju uhapsila policija. Kako smo pisali, on je podvrgnut poligrafsk­om testiranju pošto je tvrdio da je sporni penal dosudio čistom greškom. Međutim, na poligrafu nije prošao.

Nedugo zatim reagovao je i predsednik FSS Slaviša Kokeza koji je zahtevao kaznu za Obradovića. Od Sudijske komisije zatraženo je da se Obradović skine sa liste sudija i drastično kazni.

Tokom utakmice o kojoj od nedelje priča cela Srbija, Obradović je isključio igrača Radničkog i dosudio dva penala za domaćina, od kojih jedan zbog navodnog igranja rukom igrača Radničkog kojeg nije bilo.

PORED SUDIJE ODBRADOVIĆ­A, IZJAVE U POLICIJI BI TREBALO DA DAJU I FUDBALER NIŠKOG RADNIČKOG

 ??  ?? srĐan obradoviĆ je bez lisica napustio tužilaštvo i civilnim automobilo­m je vraĆen u zatvor
srĐan obradoviĆ je bez lisica napustio tužilaštvo i civilnim automobilo­m je vraĆen u zatvor

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia