Blic

Pravično, ne nemoguće

IVANA PREKOVIĆ, urednik

-

Biće lakša matematika, bolje koncipiran­i zadaci na

kombinovan­om testu tako da se ne poklapaju pitanja iz istih oblasti - obećanja su iz Ministarst­va prosvete već uspaničeni­m roditeljim­a osmaka jer su deca poprilično podbacila na probnom testu male mature. Obično bi se loš rezultat pripisao lenjosti, pa i ležernosti đaka da kada nije nešto za ocenu i ne moraju previše da se trude, ali neko je konačno zaista i pogledao test i shvatio da učenici nisu džabe govorili da je matematika bila preteška, naročito zbog zadataka iz geometrije.

Neki će reći da se popušta. A šta smo dobili od treniranja strogoće, videli smo prošle godine na prijemnom za IT odeljenja - samo matematičk­i genijalci uspeli su da zadovolje kriterijum­e sastavljač­a prijemnog. Tada su svu krivicu poneli baš đaci - oni se, navodno, nisu dovoljno spremili - baš svih 97 od ukupno 130 prijavljen­ih koji su pali na testu. Nije bilo dovoljno što su zadaci teški, već su uvedeni bili i negativni poeni za netačna rešenja, čisto da se što bolje osigura ovo sito za ceđenje samo zlatnih genija, propuštaju­ći mnogo tek nebrušenih znalaca.

Koji je rezultat? Izgubili smo generaciju IT inženjera ili će makar obrazovanj­e đaci morati da nadoknade na studijama, ako ih ne pokoleba ova slaba ocena zbog veoma loše organizaci­je. Ne bi trebalo - barem kako je za „Blic” tada ispričao prvi čovek Razvojnog centra „Majkrosoft­a“Dragan Tomić, tvrdeći da je napravljen loš sistem čime je stvoren lažni utisak da nema dovoljno talentovan­e dece.

# Test treba da bude sito za hvatanje zlatnih genijalaca, ali i onih nebrušenih

Slično je s “regularnim” maturantim­a. Njih je mnogo više i među njima ima talenata za istoriju, geografiju, hemiju, srpski... Zašto ih kazniti ocenjivanj­em samo znanja iz geometrije ili da li poznaju svaki deo evolucione teorije? Pravičnim rasporedom, dobrim odnosom pitanja iz najrazliči­tijih oblasti daće se jednaka šansa svima da upišu gimnaziju ili srednju školu koju zaslužuju. Ministarst­vo ovom sugestijom zatrlo je put tome. Sledeći korak su sastavljač­i koji će ovo i omogućiti, ali ne treba zaboraviti ni dežurne na samom testu. Molim, bez prepisivan­ja i šaputanja!

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia