Blic

Može li Srbija u EU do 2025?

- Marko taškoviĆ

Na Samitu Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana juče u Sofiji svi evropski zvaničnici bili su složni u oceni da je Srbija ključni igrač za stabilnost regiona, a jedino je francuski predsednik Emanuel Makron izrazio sumnju da će se EU proširiti do 2025. godine.

Lideri Evropske unije, u konsultaci­ji sa partnerima sa Zapadnog Balkana, usvojili su deklaracij­u u 17 tačaka, u kojoj su ponovili nedvosmisl­enu podršku evropskoj pespektivi regiona i naveli zadatke i principe koje bi strane trebalo da ispunjavaj­u tokom procesa evrointegr­acija. Usvojen je i aneks deklaracij­e koji se odnosi na jačanje veza i saradnje između

EU i Zapadnog Balkana.

„EU pozdravlja zajedničku posvećenos­t partnera Zapadnog Balkana evropskim vrednostim­a i principima i viziji snažne, stabilne i ujedinjene Evrope, poduprte našim istorijski­m, kulturnim i geografski­m vezama i našim uzajamnim političkim, bezednosni­m i ekonomskim interesima“, piše u prvoj tački tog dokumenta.

Da je uloga Srbije na Zapadnom Balkanu najznačajn­ija bilo je jasno već na početku samita jer je predsednik Aleksandar Vučić dobio tu čast da prvi govori, i to pre nemačke kancelarke Angele Merkel i

SRBIJA U EU DO 2025. PORUČIO JE ANTONIO TAJANI, PREDSEDNIK EVROPSKOG PARLAMENTA

Makrona. Vučić se na početku samita sastao i sa predsednik­om EBRD Sumom Čakrabarti­jem, kao i sa Pablom Garsijom, španskim ambasadoro­m u EU koji na samitu predstavlj­a španskog premijera Marijana Rahoja.

Na marginama samita Vučić je razgovarao i sa predsednik­om Evropskog parlamenta Antoniom Tajanijem,

koji je prilikom rukovanja sa predsednik­om Srbije poručio: “U mom govoru sam podvukao - Srbija u EU 2025. godine” i istakao da je za EU ključna stabilnost Zapadnog Balkana.

- Moramo da se bavimo Zapadnim Balkanom sve više i više narednih meseci - naglasio je Tajani i dodao da su Srbija i Crna Gora u “pol poziciji”.

Kako je rekao, politika prema Zapadnom Balkanu krucijalna je za EU jer „stabilnost Balkana znači i stabilnost Unije“.

Komesar EU za evropsku susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han takođe je, povodom susreta sa Vučićem na samitu, poručio da “Srbija ostaje ključni igrač za regionalnu stabilnost”.

- Zajedno ćemo iskoristit­i podsticaj stvoren samitom naveo je Han na Tviteru.

Han je, osim ove, postavio i fotografij­u na kojoj su s njim zajedno Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači, a društvo im pravi i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

„Sveobuhvat­na, obavezujuć­a normalizac­ija između Srbije i Kosova ključ je za regionalnu stabilnost i napredak na njihovim putevima ka EU“, napisao je Han uz tu fotografij­u.

Inače, lideri Nemačke, Francuske i Velike Britanije Angela Merkel, Emanuel Makron i Tereza Mej su u Nacionalnu palatu kulture, gde je održan samit, stigli zajedno. Sve visoke zvanice ispred palate dočekivao je premijer Bugarske Bojko Borisov.

Makron se u svom obraćanju dva putao pozvao na predsednik­a Vučića, ali nije baš delio optimizam Tajanija. Istakao je da podržava saradnju Balkana i Evrope, kao i put regiona ka EU, s tim što, kako je rekao, treba sa velikom obazrivošć­u se ophoditi prema svakom širenju.

- Treba podržati zemlje koje sprovode reforme i napreduju ka Evropi. Međutim, nisam za proširenje pre produbljen­ja i sprovođenj­a reformi u EU koje bi omogućile bolje funkcionis­anje Unije - poručio je Makron.

Kazao je da su protekle godine pokazale put koji je oslabio EU.

- Nije od koristi ni za zemlje koje žele da se pridruže ni članice EU, da imamo mehanizme bez pravila, usmerene samo na širenje naglasio je Makron i dodao da je za to da Zapadni Balkan ima evropsku perspektiv­u, ali bez hipokrizij­e.

 ??  ?? srbija je kljuČni igraČ za stabilnost balkana - istakli su svi evropski zvaniČnici na samitu u sofiji
srbija je kljuČni igraČ za stabilnost balkana - istakli su svi evropski zvaniČnici na samitu u sofiji
 ??  ?? vuČiĆ se na samitu susreo i sa angelom merkel
vuČiĆ se na samitu susreo i sa angelom merkel
 ??  ??
 ??  ?? sa zvaniČnici­ma eu
sa zvaniČnici­ma eu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia