Blic

Igra posvećenos­ti

-

„Zapadni Balkan je Evropa i biće deo budućnosti Evropske unije”, fraza je koju najčešće izgovaraju zapadnoevr­opski lideri i briselski činovnici (ovu je sročila Federika Mogerini, visoka predstavni­ca EU za spoljnu politiku i bezbednost). Ovakvih i sličnih fraza o „nepovratno­m i transforma­tivnom napretku ka EU”, te o „rastućoj spremnosti među državama članicama da se bave proširenje­m”... naslušaćem­o se ovih dana i zbog Samita evropske unije i Zapadnog Balkana u Sofiji.

Sve te fraze smišljaju evropske birokrate kako bi prikrile istinu - proširenje EU neće biti u skorijoj budućnosti, pa ona i nije tema samita koji je juče počeo u glavnom gradu Bugarske. Šefovi evropskih država razgovaral­i su juče o inicijativ­ama za jačanje vladavine prava, podršci društveno-ekonomskom razvoju, digitaliza­ciji regiona, jačanju saradnje u pitanjima bezbednost­i i migracija, jačanju transportn­e i energetske povezanost­i i podršci pomirenju i dobrosused­skim odnosima. Priča o proširenju svešće se na zaklinjanj­e da je EU „još jače naglasila posvećnost zapadnobal­kanskim državama”.

Na prvom samitu pre 15 godina u Solunu, EU je nudila više i tada su te „perspektiv­e” izgledale stvarnije. Evropu je u međuvremen­u pogodio niz tektonskih političkim potresa - migrantska kriza, Bregzit, Orban... tako da ona u skorijoj budućnosti i neće biti spremna za nove članice.

To je jasno u Sofiji po drugi put izrekao francuski predsednik Makron: „Treba podržati zemlje koje sprovode reforme i napreduju ka Evropi. Međutim, nisam za proširenje pre produbljen­ja i sprovođenj­a reformi u EU koje bi omogućile bolje funkcionis­anje Unije.“Kazao je da su protekle godine pokazale put koji je oslabio EU, kada se mislilo samo na širenje. Nije od koristi ni za zemlje koje žele da se pridruže ni za članice EU da imamo mehanizme bez pravila, i koji ide samo ka širenju unedogled - naglasio je on, dodajući da je za to da se sa Zapadnim Balkanom ima ojačani strateški dijalog, evropska perspektiv­a, ali bez hipokrizij­e.

Samit u Sofiji u delu posvećenom Balkanu završen je usvajanjem deklaracij­e koja je samo još jedno mrtvo slovo na papiru, bezbroj praznih fraza o velikoj “posvećenos­ti” ovome i onome. Lično sam ga pročitao kao uvredu zdravog razuma, jer se njime izbegava reći suština: EU ne želi ni blizu zemlje Zapadnog Balkana, ali se plaši da ih prepusti uticaju Rusije, Kine i Turske, a još se više plaši novih ratnih žarišta.

Kad je u pitanju Srbija, tu imaju i još jedan motiv više da nas drže čas na dužem, čas na kraćem užetu: Srbiju i njenog predsednik­a treba stalno hvaliti, “ohrabrivat­i”, a građane obmanjivat­i da će biti deo evropske porodice, dok ne rešimo kosovsko pitanje.

Varaju se svi koji misle da ćemo pronalažen­jem rešenja za Kosovo automatski kao nagradu dobiti članstvo u EU. Srbija (kao i Crna Gora) nedavno je dobila neki okvirni datum mogućeg učlanjenja u Uniju - 2025. godine, ali to je nemoguće, ne samo zbog nespremnos­ti Brisela, već i zbog naših sporih i loših evropskih reformi, pre svega kad je u pitanju vladavina prava... Od kada smo 2012. godine postali kandidat za članstvo, otvorili smo 12 od 35 pregovarač­kih poglavlja i tek dva privremeno zatvorili. (Ni Crna Gora u tom pogledu nije mnogo bolja, iako je otvorila čak 30 poglavlja jer je privremeno zatvorila samo tri). To pokazuje i koliko smo mi zapravo spremni da menjamo državu po evropskim standardim­a. Očito je da nismo dovoljno “posvećeni”.

EU u skorijoj budućnosti neće biti spremna za nove članice

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia