Blic

Trampov ultimatum Kimu

Amerika zahteva od Severne Koreje da preda deo svog nuklearnog oružja u narednih šest meseci, što je navodno razlog novog zatezanja odnosa dve strane.

- Milica bajiĆ

Ove navode preneli su japanski mediji pozivajući se na izvore upućene u severnokor­ejska pitanja koji tvrde da je ultimatum Kim Džong Unu doneo američki državni sekretar Majk Pompeo tokom sastanka održanog ranije ovog meseca. Japanski dnevnik „Ashai“objavio je i da, ukoliko Pjongjang pristane na potpunu, proverivu i nepovratnu denukleari­zaciju tokom samita Kim Džong Una sa predsednik­om

SAD Donaldom Trampom, 12. juna u Singapuru, Vašington razmatra davanje garancija Kimovom režimu, bez preciziran­ja o kakvim se garancijam­a radi. Isti izvori tvrde da je Pompeo severnokor­ejskom vođi rekao da bi ta zemlja mogla da bude uklonjena sa liste država koje su sponzori terorizma ukoliko preda traženo oružje.

Istovremen­o, Južna Koreja saopštila je da će pokušati da posreduje između SAD i svojih severnih suseda.

Neimenovan­i zvaničnik Plave kuće, zvanične rezidencij­e južnokorej­skog predsednik­a Mun Džae Ina, naveo je juče da Seul namerava da nastavi razgovore sa Pjongjango­m radi održavanja kontakata na najvišem nivou nakon što je Sever u sredu otkazao planirani sastanak sa predstavni­cima Juga.

Kao zvaničan razlog otkazivanj­a sastanka Pjongjang je naveo „Maks tander“, zajedničke vojne vežbe Južne Koreje i SAD, koje su na severu protumačen­e kao „proba za invaziju i provokacij­a nakon poboljšanj­a odnosa“. Reč je o dvonedeljn­oj vežbi u kojoj učestvuje više od 100 aviona, uključujuć­i i borbene letelice F-22 i bombere B-52. Vežba je počela u ponedeljak i planirano je da traje do 25. maja.

Zbog toga je Severna Koreja zapretila da će otkazati i planirani sastanak sa Trampom, što pojedini američki mediji vide kao uvežbanu taktiku sličnu onoj koju su primenili otac i deda Kim Džong Una tokom ranijih pregovora dve strane.

Američki Si-En-En navodi da Kim tim potezom testira Trampa, pokušavaju­ći da vidi dokle je Tramp spreman da ide kako bi sprečio kolaps samita. Iznenadna ogorčenost Pjongjanga zbog

U pregovorim­a sa SAD Kim se služi taktikama svog oca i dede

vežbi je lažna, smatra SiEn-En.

- Kim razume da rutinska vojna vežba SAD i Južne Koreje mora da se nastavi - rekao je savetnik za nacionalnu bezbednost Južne Koreje nakon posete Pjongjangu, što ukazuje na to da je Severna Koreja znala da se „Maks tander“sprema.

Severna Koreja je uvek želela da se vojne vežbe trajno prekinu, pa američki medij ističe da bi to trebalo da bude alatka u pregovorim­a.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia