Blic

Crna Gora dozvoljava gej brakove

Nacrt zakona o istopolnim brakovima u Crnoj Gori nakon javne rasprave u Bijelom Polju, Budvi i Podgorici treba uskoro da se nađe pred poslanicim­a državnog parlamenta.

- Aleksandar latas

Zakon o registrova­nom partnerstv­u predviđa zajednicu dve punoletne osobe istog pola, koje su registrova­le svoj građanski partnerski odnos pred matičarem. Donošenje ovog zakona mogao bi da omogući i pripadnici­ma LGBT populacije u Srbiji da se venčavaju u Crnoj Gori.

Stupanjem u građanski parnertski odnos gej osobe imaće pravo na zdravstven­o osiguranje po osnovu života sa svojim partnerom, moći će da naslede penziju ili imovinu, ili ukoliko se razvedu, podele zajedničku imovinu. Prava koja omogućavaj­u normalan i dostojan život, a koja su im do sada bila nedostupna.

U nacrtu zakona isključeno je usvajanje dece, ali se

ZDRAVKO CIMBALJEVI­Ć PRVI CRNOGORAC KOJI SE OŽENIO PARTNEROM. VENČANJE JE UPRILIČENO U KANADI

reguliše i ta oblast navodom da je „partner koji nije roditelj deteta dužan da izdržava decu dugog partnera, ako ona nemaju srodnika koji su po zakonu dužni da ih izdržavaju”. Obaveza partnera postoji i posle smrti roditelja deteta. Takođe, partneri mogu da zadrže svoje prezime ili uzmu partnerovo. Kao zajedničko prezime mogu uzeti oba njihova prezimena i samo jedan od njih svom prezimenu može da doda prezime partnera.

- Oni su već dugo pripremali taj zakon i ovo je logičan korak. Neće biti otpora u crnogorsko­m društvu, možda će na dan usvajanja biti malo cirkusa u parlamentu. S druge strane, kod nas je tu oblast trebalo da reguliše Nacrt strategije za prevenciju i zaštitu od diskrimina­cije, koji je trebalo da bude završen do kraja prošle godine, ali nije. Nismo dovoljno hrabri. Mislim da čak i postoji politička volja, ali uvek ima nešto preče od toga - izjavio je Goran Miletić, regionalni direktor organizaci­je

Nismo dovoljno hrabri. Mislim da čak i postoji politička volja, ali uvek ima nešto preče od toga, kaže LGBT aktivista Goran Miletić

„Civil Rights Defenders” za Zapadni Balkan i jedan od organizato­ra Prajda u Beogradu.

Kada je reč o regionu, pored Crne Gore koja će imat uskoro, ovakav zakon već imaju Hrvatska i Slovenija, a još ga nemaju Srbija, Bosna i Hecegovina, Makedonija i Albanija.

Pošto Hrvatska dozvoljava venčanje stranaca, pripadnici naše LGBT populacije često idu u ovu zemlju da ozvaniče svoju ljubav brakom. Da li će to moći uskoro i u Crnoj Gori, još nije baš jasno, ali po sada

važećim zakonima i ova zemlja dozvoljava venčanja dvoje stranaca i ne zahteva, kao mnoge druge zemlje, da jedan partner bude „domaći“, tako da nema razloga da to ne važi i za istopolne parove.

U državama koje su krenule u borbu za prava LGBT populacije prvo je ozakonjeno registrova­no partnerstv­o

osoba istog pola, a nastavljen­o je sa pretvaranj­em partnerstv­a u bračnu zajednicu. U nekim državama je kao treći korak dozvoljeno i usvajanje dece.

- Imali smo zanimljivo istraživan­je gde smo pitali građane Srbije šta misle o gej brakovima i 90 odsto je bilo protiv toga, a kada smo im postavili pitanja da li je u redu da gej osobe posećuju jedna drugu u bolnicama, brinu se jedna o drugoj, ili da dele imovinu, više od 50 odsto bilo je za. Mislim da ta tema ljude suštinski ne zanima, nego se samo zakače za pojam - rekao je Miletić.

Kako dodaje, naše Ministarst­vo spoljnih poslova, ako je ambasador gej i ima bračnog druga, to uvažava i lepo napiše na sajtu ili na pozivnicam­a, te time priznaju strancima nešto što svojim građanima neće.

 ??  ??
 ??  ?? gej mladenci dobijaju pravo na zdravstven­o osiguranje po osnovu života s partnerom, moĆi Će da naslede penziju ili imovinu, ili ukoliko se razvedu da podele zajedniČku imovinu
gej mladenci dobijaju pravo na zdravstven­o osiguranje po osnovu života s partnerom, moĆi Će da naslede penziju ili imovinu, ili ukoliko se razvedu da podele zajedniČku imovinu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia