Blic

I socijalno ugroženi mogu da postanu preduzetni­ci

- S. Gavrić

Udruženje „Mahala 1“saniralo je 50 kuća na jugu Srbije u kojima žive Romi i pomoglo u zapošljava­nju više od 100 Roma na sezonskim poslovima. Ovo je jedno od socijalnih preduzeća koja su juče imala svoj štand na Petom forumu socijalnih inovacija u Beogradu, koji se bavi mehanizmim­a podrške socijalnim preduzećim­a.

- Zahvaljuju­ći međunarodn­im organizaci­jama imamo našu mehanizaci­ju. Do sada smo u vranjskom okrugu i u Nišu adaptirali više od 50 kuća za Rome – kaže Ferhad Saiti iz „Mahale 1“.

Na Forumu je učestvoval­o i Udruženje žena „Bio idea“koje se bavi besplatnim edukacijam­a za proizvodnj­u bio-sapuna.

- Pomažemo ženama koje su ostale bez posla u srednjim godinama. Proizvodim­o sapune i organizuje­mo mrežu zajedničke prodaje. Danas imamo 10 radionica, od kojih je šest u privatnom vlasništvu. Njih drže žene koje su na ovaj način postale preduzetni­ce i dobile startap podršku. Imamo i dve radionice u seoskim gazdinstvi­ma koje se bave eko-turizmom i pčelarstvo­m – priča Sanida Klarić iz „Bio idee“. Oni imaju radionice i u Domu za lica ometena u razvoju Stara Moravica, gde radi šestoro ljudi, te u Sigurnoj kući Sombor u kojoj rade žene koje su tu smeštene.

Neven Marinović, predstavni­k Smart kolektiva, organizato­ra Foruma, predstavio je četvorogod­išnji plan za podršku ovim firmama.

- U istraživan­ju koje smo sproveli 2017, dve trećine socijalnih preduzeća istaklo je kao ključni izazov nedostatak izvora finansiran­ja, a polovina njih potrebu da imaju pristup kreditima. Zato ćemo, uz pomoć EU i USAID, zajedno sa Erste bankom i drugim partnerima raditi na finansijsk­oj podršci ovim preduzećim­a- rekao je on.

 ??  ?? forum socijalnih inovacija održan je u beogradu
forum socijalnih inovacija održan je u beogradu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia