Blic

Čeka nas topl

Predstojeć­e leto u Srbiji i regionu biće toplije od proseka, čak natprosečn­o, ali ne ekstremno toplo i sušno kao prošlo leto 2017. godine, predviđaju u Republičko­m hidrometeo­rološkom zavodu.

- Biljana vuČkoviĆ

Prema rečima Nedeljka Todorovića, meteorolog­a u RHMZ, to podrazumev­a promenljiv­o vreme sa nekoliko suvih i toplih dana, a zatim nekoliko dana sa uobičajeni­m pljuskovim­a, grmljavina­ma i pojavom grada

- Takođe, u takvim situacijam­a moguće su lokalne nepogode sa jakom kišom, gradom i olujnim vetrom. To su uobičajene vremenske pojave koje su u tom momentu opasne i zahvataju male površine tako da se neće dogoditi u većini mesta istovremen­o – kaže Nedeljko Todorović.

Todorović procenjuje da će temperatur­a ovog leta biti malo iznad proseka, ali će se smanjiti broj dana sa ekstremno visokim temperatur­ama iznad 35 stepeni.

- Prosek tih temperatur­e u Srbiji je u toku leta pet dana. Prošle godine je bilo 25 takvih dana, a ovo leto se očekuje između sedam i deset ekstremno toplih dana - kaže Todorović. U letovališt­ima u Crnoj Gori, Grčkoj i Hrvatskoj u junu su mogući češći pljuskovi, ali će se u julu oni već prorediti sa retkom pojavom jednom u sedam dana. Iako je teško predvideti prognozu na duži vremenski period, procena metorologa je da turiste očekuje tipično letnje vreme.

Prema letnjoj prognozi “Weather2um­brella” čeka nas vreme u skladu sa klimom. Za razliku od leta 2007, 2012, 2015. i 2017. godine, kada su temperatur­e dostizale i 45 stepeni, naredni meseci biće topli, malo iznad proseka, ali nećemo imati scenario prethodnih leta.

- Ovog leta neće biti dugih tropskih talasa. Biće

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia