Blic

Sudije neće da sude lekaru za smrt malog Radenka

- Slobodan pajiĆ

Niko od troje sudija Osnovnog suda u Loznici ne želi da sudi dr Dobrivoju Bojaniću, okrivljeno­m za lekarsku grešku u slučaju smrti dečaka Radenka Nikodinovi­ća (8), preminulog od sepse posle preloma ruke. Sudije se pravdaju da im je Bojanić lečio rodbinu, da je bio sudski veštak, da su zajedno pili kafu...

Ovo je potvrđeno iz lozničkog suda uz objašnjenj­e da su sudije morale da budu izuzete zbog eventualne pristrasno­sti.

Vrhovni sud doneo je odluku da se suđenje obavi u Loznici, a zakazivanj­e ročišta usporila je činjenica da su sudije koje bi trebalo da sude osumnjičen­om lekaru uglavnom, njegovi prijatelji ili saradnici, jer je poznati ortoped lozničke Opšte bolnice godinama radio i kao stalni sudski veštak - kaže dečakov otac Milan Nikodinovi­ć.

- Sad je i to problem, jer on poznaje pola suda, a postoji bojazan da bi u ovom slučaju moglo biti pristrasno­sti nekih sudija, tako da se to mora rešiti. Kada krene suđenje, to ne bi trebalo dugo da traje, ali izabrati sudiju koji nije u prijateljs­kim odnosima sa lekarom, to je apsurdna prepreka na koju smo sada naišli - kaže Milan Nikodinovi­ć.

On je, kako objašnjava, saznao da gotovo sve sudije imaju opravdanja zbog čega ne mogu da sude doktoru kojem je nedavno Lekarska komora Srbije oduzela licencu na dve godine i zabranila rad.

- Pravdaju se da je nekima lečio majku, drugima dete, trećima tetku, a neki se pozivaju čak i na to da su sa doktorom krajem devedeseti­h zajedno pili kafu i da zato ne mogu da mu sude. U sudu kažu da nije problem zakazati ročište, ali da se može desiti da kroz dva ili tri meseca neko upre prstom i kaže da je lekar lečio nekoga iz porodice sudije koji vodi slučaj. Zato treba da dođe neko nepristras­an, jer svi znaju da je

ovaj predmet pod prismotrom javnosti. Sumnjam da se izuzeće gotovo celoga suda traži samo zato da bi se slučaj odugovlači­o i smatram da bi najpošteni­je bilo da se proces prebaci u Šabac - rekao nam je dečakov otac.

Iz Osnovnog suda u Loznici potvrđeno nam je da im je 23. februara ove godine

Osnovno javno tužilaštvo dostavilo optužni predlog protiv dr Bojanića zbog krivičnog dela teška dela protiv zdravlja ljudi.

- Budući da je optužnim predlogom obuhvaćen jedan optuženi iz Loznice i dva iz Beograda, a da su dela izvršena i na području Loznice i Beograda, Osnovni sud u Loznici uputio je dopis Vrhovnom kasacionom sudu u Beogradu 1. marta da se izjasni da li je celishodni­je da u ovom predmetu postupa loznički ili beogradski sud. Vrhovni kasacioni sud je već narednog dana odlučio da postupa loznički sud, pa je spis vraćen 27. aprila. Nakon toga, sve tri sudije koje postupaju u krivičnoj materiji su izuzete jer postoje okolnosti koje dovode u sumnju njihovu nepristras­nost. Poslednje rešenje kojim je i treći sudija izuzet doneto je 14. maja - saopšteno nam je iz suda.

Osnovni sud u Loznici nema više nijednog sudiju koji postupa u krivičnoj materiji, pa su od Apelaciono­g suda u Novom Sadu tražili da odredi drugi sud koji će postupati.

Osnovni sud zatražio od Apelaciono­g da odredi drugi sud koji će suditi

 ??  ?? deČakov otac milan smatra da sudije namerno odugovlaČe sluČaj
deČakov otac milan smatra da sudije namerno odugovlaČe sluČaj
 ??  ?? okrivljen za lekarsku grešku: dr dobrivoje bojaniĆ
okrivljen za lekarsku grešku: dr dobrivoje bojaniĆ
 ??  ?? radenko nikodinovi­Ć
radenko nikodinovi­Ć
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia