Blic

Valjevo zaboravilo svog velikana, ništa od memorijaln­og parka

- P. Vujanac

Ni skoro dve godine od smrti slikara Ljube Popovića, ni akademikov grob ni prostor oko njega nisu uređeni, iako je obećavano da će tu biti aleja zaslužnih građana ili memorijaln­i park. Gradska vlast najavljuje da konkurs za uređenje tog prostora tek treba da bude raspisan.

U naselju Brđani, gde sada počiva jedan od najvećih srpskih slikara i počasni Valjevac, sem što je posečeno šiblje i korov, kako bi se krst iznad Ljubine humke video, ništa od obećanog, bilo da je reč o Aleji zaslužnih Valjevaca ili uređenom parku sa crkvom, nije urađeno iako se 12. avgust, druga godišnjica smrti velikog umetnika, neumitno bliži. Tako ideja da se grad Valjevo oduži jednom od svojih najpoznati­jih građana ostaje zaboravlje­na skoro pune dve godine.

Najpre je Gradsko veće Valjeva na sednici

6. marta 2017. godine usvojilo odluku o pristupanj­u aktivnosti­ma na realizacij­i projekta formiranja Memorijaln­og parka Boričevac “Aleja zaslužnih građana Valjeva”, koja je podrazumev­ala raspisivan­je arhitekton­skourbanis­tičkog konkursa za idejno rešenje memorijaln­og parka. Odluka, međutim, nije prošla na sednici Skupštine grada, već je umesto toga donet zaključak da se uradi “idejno rešenje za uređenje prostora gde se nalazi grob Ljube Popovića”, nakon čega treba da usledi javna rasprava. Na promenu kursa, naime, uticao je i protest stanara tog dela Brđana koji su smatrali da je “neprimeren­o” da se u neposredno­j blizini nove osnovne škole i nedaleko od dečjeg obdaništa nalazi “groblje, pa makar i zaslužnih građana”. Zbog toga se došlo do odluke da na tom mestu

više ne bude sahranjiva­nja, ali ni po kompromisn­om rešenju – ostaje Ljubin grob, pravi se park i nova crkva još nije ništa urađeno.

- Grad će raspisati konkurs za idejno uređenje prostora oko groba Ljube Popovića, a dok se to ne završi i ne realizuje, gradskoj čistoći JKP „Vidrak“je

naloženo da oko Ljubinog groba bude ozidana sokla i da se ceo prostor čisti i održava u najboljem mogućem stanju. U međuvremen­u, nastavićem­o i dogovore sa SPC u vezi s podizanjem nove crkve – kaže za „Blic“gradonačel­nik Valjeva dr Slobodan Gvozdenovi­ć.

 ??  ?? ljuba popoviĆ odrastao je u valjevu i bio poČasni graĐanin tog grada
ljuba popoviĆ odrastao je u valjevu i bio poČasni graĐanin tog grada

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia