Blic

Dan sećanja na žene žrtve nasilja

- A. Đokić

Država je na inicijativ­u Mreže žena protiv nasilja ustanovila 18. maj kao Dan sećanja na žrtve, koji će se obeležiti prvi put ove godine.

Povodom toga ministar za rad, zapošljava­nje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević rekao je za „Blic“da se ministarst­vo kojim on rukovodi bori da pomogne žrtvama, ali i da stvori društvo u kome neće biti nasilja.

- Mi brinemo o svim o žrtvama nasilja, nažalost, većina su žene. Postoji komunikaci­ja između više ministarst­ava gde imamo zajednički plan kako da se izborimo sa tom pojavom u našem društvu. Takve stvari ne mogu da se izleče na kratke staze, zahtevaju dugoročno planiranje kako i na koji način država može da stane na put toj pojavi rekao je Đorđević.

Strategija o prevenciji nasilja nad ženama, Ministarst­va za rad, zapošljava­nje, boračka i socijalna pitanja, ima devet prioriteta.

- Jedan od najbitniji­h koje bih ja izdvojio jeste briga o ženama kada je u pitanju zapošljava­nje. Dajemo subvenciju za zapošljava­nje i radimo na njihovom ekonomskom osnaživanj­u. U odnosu na 2017, ove godine smo povećali taj izdatak za 20 odsto. Krenuli smo u sistematiz­aciju i reorganiza­ciju ne samo ministarst­va već i centara za socijalni rad. Radićemo na edukaciji, posebno dece, kako bismo izgradili društvo koje u budućnosti neće imati ovakve probleme - zaključio je ministar.

Država daje ženama žrtvama subvenciju za zapošljava­nje

 ??  ?? odluČan: ministar zoran ĐorĐeviĆ
odluČan: ministar zoran ĐorĐeviĆ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia