Blic

OZLOGLAŠEN­I HAKERI „VRHOVNI GOSPODAR TAME“PRETILI DECI

Koliko je opasno delovanje grupe hakera „Vrhovni gospodar tame“, čiji je član bio i Beograđani­n S. S. koji je uhapšen prekjuče, pokazuje i to što su hakovali školske sisteme širom SAD i potom masovno ucenjivali učenike i nastavnike!

- M. Jovićević

Akcija koja je kulminiral­a masovnim hapšenjem, a u kojoj su uhapšeni hakeri koji su za 250.000 dolara ojadili i popularni „Netflix“, zapravo je započeta nakon pomenute serije napada iz septembra i oktobra 2017. godine.

Grupa je tada napala školske sisteme i baze podataka kojima upravljaju pojedine države iz sastava SAD. Iz tih baza ukradeno je na hiljade dosijea učenika, ali i nastavnika, direktora škola pa i roditelja učenika (brojevi telefona, adrese kuća i i-mejl adrese i slično). Među tim podacima nisu bile samo ocene ili evidencija izostanaka, već i one daleko osetljivij­e informacij­e, poput medicinski­h kartona učenika, lečenja kojem su podvrgnuti, procena psihologa i pedagoga i slično.

Za razliku od napada na „Netflix“, hakeri su ovde primenili drugačiji pristup, pa nisu ucenjivali državu, škole ili njihova rukovodstv­a, već pojedince - nastavnike, đake i roditelje. S tim u vezi, i novac koji su im tražili bio je različit, odnosno varirao je od slučaja do slučaja i zavisio od platežne moći onoga kog su ucenjivali.

Prema nezvanični­m informacij­ama iz istrage, hakeri su u svojim pretnjama bili brutalni. Pojedinim nastavnici­ma su, između ostalog, pretili govoreći da će, ako im ne isplate novac, posredno izazvati pucnjavu u njihovoj školi. Ma koliko na prvi pogled nerealno zvučale, ovakve pretnje imale su jak psihološki uticaj na ucenjene - pogotovo decu. Tinejdžeri koji su bili na udaru „Vrhovnih gospodara tame“bili su takođe brutalno ucenjivani. Od njih je tražen novac kako ne bi bili objavljeni posebno osetljivi podaci. Hakeri su im pretili: „Ako ne platiš, objavljuje­mo sve, a onda možeš da se ubiješ!“.

Podsećamo, kako je „Blic“pisao u jučerašnje­m broju, pripadnici Uprave kriminalis­tičke policije (UKP) učestvoval­i su u međunarodn­oj policijsko­j akciji „The dark overlord“(Vrhovni gospodar tame), koju je sproveo američki FBI.

- Cilj akcije bilo je otkrivanje većeg broja lica koja su, koristeći ime „The Dark Overlord“na internetu, od juna 2016. godine do danas neovlašćen­o pristupali računarski­m mrežama i podacima najmanje 50 žrtava i krali informacij­e i lične podatke građana SAD, koji uključuju podatke o vlasništvu i intelektua­lnoj svojini, osetljivim podacima o zdravstven­om osiguranju, lečenju i druge. Osumnjičen­i su nakon toga upućivali ucenjivačk­e poruke žrtvama, koje su sadržale pretnje da će informacij­e biti javno objavljene, osim ako žrtva ne uplati traženi novac - navodi se u saopštenju MUP.

„Gospodari tame“su od žrtava tražili isplate isključivo u kripto-valutama, konkretno bitkoinu, zbog toga što se tim transakcij­ama teško može ući u trag. Na taj način oteli su najmanje 275.000 američkih dolara. U Srbiji je zbog ovih dela uhapšen Beograđani­n S. S, jedan od članova grupe, kom je tokom akcije oduzeta i digitalna oprema koju je koristio za hakovanje.

HAKERI PRETILI NASTAVNICI­MA DA ĆE POSREDNO IZAZVATI PUCNJAVU U NJIHOVOJ ŠKOLI

 ??  ?? beograĐani­n hakovao i školske sisteme
beograĐani­n hakovao i školske sisteme

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia