Blic

Sa Kalemegdan­a u legendu

- Vladan tegeltija, nebojša todoroviĆ

Najveći pritisak mi je gde ću Jasikeviči­jusa da izvedem na večeru, našalio se Željko Obradović, koji će večeras u 18 sati u igrače Fenerbahče­a izvesti na duel sa Žalgirisom. Od 21 u Štark areni se sastaju CSKA i madridski Real.

Kada pogledate Željka Obradovića, pomislite da je za srpskog stručnjaka finalni turnir Evrolige kao jedan običan dan u kancelarij­i. Opušten, uvek raspoložen za šalu i razgovor. Obradović je na Kalemegdan­skoj tvrđavi praktično bio domaćim kolegama Itudisu, Jasikeviči­jusu i Lasu, sa kojima će se u naredna tri dana boriti za titulu najboljeg u Evropi.

- Ne znam koliko sam puta do sada rekao, ali ponoviću: ne osećam pritisak. Drago mi je što ćemo igrati u Beogradu i to je normalno. Na kraju, ispada da je najveći pritisak gde Šarunasa Jasikeviči­jusa da izvedem na večeru. Stalno traži neko drugo mesto za izlazak. Šaras, kasnije ću ti prevesti šta sam rekao - našalio se na svoj račun najtrofejn­iji evropski trener.

Obradović je na konferenci­ji pred početak finalnog turnira sedeo pored svojih učenika, Jasikeviči­jusa i Lasa je trenirao, dok mu trener CSKA Itudis bio dugogodišn­ji pomoćnik u Panatinaik­osu. Zato ga je nasmejala konstataci­ja da izgledaju kao „srećna porodica“.

- Veoma sam srećan što pre svega mogu da provedem vreme sa Dimitrisom, Pablom i Šarunasom, velikim prijatelji­ma. Teško je igrati F4, znam koliko je Šaras naporno radio i koliko su posebni Žalgiris i on. Da se vratim na polufinaln­i meč sa litvanskim timom, to je jedino o čemu sada razmišljam. Deseti trofej mogu da podignem samo ako se budemo plasirali u finale, a to neće biti nimalo lako - dodao

je Obradović.

Navijači Fenerbahče­a, kojih će u Štark areni biti više od deset hiljada, na parketu najviše očekuju od Luiđija Datomea.

- Sjajan je osećaj biti u Beogradu jer znam koliko ovde uživaju i vole košarku. Fajnal for je specifično takmičenje i nadam se da ćemo odbraniti titulu osvojenu prošle godine - kratak je bio Datome.

Trener Žalgirisa Šarunas Jasikeviči­jus, kao i njegov mentor Obradović počeo je izlaganje u šaljivom tonu.

- Hvala bogu da ne igram jedan na jedan sa Željkom (smeh)... Kada igrate protiv njega, to je već uspeh. Razumem težinu igranja protiv branioca trofeja, verujem da smo spremni i da ćemo biti na visokom nivou. Nadam se i da će moji košarkaši odigrati dobro, kao što su igrali cele sezone. Činjenica da nismo favoriti može da bude i dobra za nas, međutim ne smemo da se opustimo ni sekund. Fenerbahče je ekipa koja ne prašta i koja će nas kazniti ako spustimo gard - iskren je Jasikeviči­jus.

Trener moskovskog CSKA Dimitris Itudis oduševljen je što je fajnal for Evrolige baš u Beogradu, navodeći da ovdašnje stanovištv­o „i te kako zna šta je košarka“.

- Srećni smo što smo ovde. I te kako je važno biti ovde među najboljima. Očekujemo briljantnu atmosferu. Beograđani znaju šta je košarka. Ako fajnal for ima ime i prezime, onda se zove Željko Obradović. Međutim, ne mogu sada da razmišljam o njemu i Fenerbahče­u, već samo o Realu. Ljulj se vratio... Ako da bog pa prođemo u finale, ko god tamo bude sa nama, biće velika utakmica - naveo je Itudis.

Na kraju, svoje mišljenje o finalnom turniru i meču sa CSKA je izneo i prvi stručnjak kraljevsko­g kluba Pablo Laso. Real je u Beogradu favorit iz senke koji je i pored brojnih povreda i drugih pehova uspeo da se plasira na F4.

- Bila je ovo teška sezona za Real, sa dosta padova i problema. Međutim, uspeli smo da se uzdignemo, složimo redove i stignemo na mesto na kojem će biti četiri najbolja kluba u Evropi. Mislim da je i to dosta, ali niko ne može da nam zabrani da se nadamo dodao je Laso.

 ??  ?? najbolje iz evropske klupske košarke na jednom mestu, na kalemegdan­u: obradoviĆ i datome (fenerbahČe) jasikeviČi­jus i jankunas (žalgiris), itudis i rodriges (cska) i laso i donČiĆ (real)
najbolje iz evropske klupske košarke na jednom mestu, na kalemegdan­u: obradoviĆ i datome (fenerbahČe) jasikeviČi­jus i jankunas (žalgiris), itudis i rodriges (cska) i laso i donČiĆ (real)
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? novinari iz celog sveta su okupirali kalemegdan­sku tvrĐavu
novinari iz celog sveta su okupirali kalemegdan­sku tvrĐavu
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia