Blic

Španija je Evropa

Real će imati priliku da protiv Liverpula donese još jedan pehar na Iberijsko poluostrvo.

- Andrija bulatoviĆ

Španski klubovi su nastavili domininaci­ju u evropskom fudbalu, i to kakvu. Atletiko je pobedom nad Marsejom od 3:0 u finalu Lige Evrope osvojio 13. trofej za Špance od mogućih 14 u poslednjih pet sezona. Naravno, to nije kraj, jer Real protiv Liverpula u Ligi šampiona ima priliku da 26. maja poboljša ionako neverovata­n učinak.

Primera je dugo bila kritikovan­a kao “za gledanje dosadna liga” zbog dominacije Barselone i Reala. Međutim, i pored dva fudbalska giganta, Španija je uspela da stvori Sevilju i Atletiko koji su uzeli ukupno četiri evropska trofeja u poslednjih pet godina. Pri tome, ne bi trebalo da zaboravimo da smo 2014. i 2016. imali špansko finale Lige šampiona u kojima je Real bio bolji od gradskog rivala.

Kakva to fudbalska magija postoji na Iberijskom poluostrvu? Čast klubovima, ali ono što Španija ima a drugi nemaju su dvojica najvećih igrača, verovatno, svih vremena - Leo Mesi i Kristijano Ronaldo. Oni su lepak koji vezuje timove, pa tako Real nije morao da uloži ni evro u prelaznom roku, a ponovo je sa Ronaldom stigao do finala.

Sevilja... Sevilja je priča za sebe. Klub sa velikim srcem i fantastičn­im njuhom za talente i prave (jeftine) transfere je verovatno jedinstven na svetu. Tri godine zaredom je Sevilja osvajala Ligu Evrope, a ove sezone je uspela da eliminiše i Mančester junajted, jedinog “uljeza” koji je od 2014. do danas uspeo da poremeti špansku dominaciju na Starom kontinentu.

Atletiko je Ligu Evrope osvajao 2010. i 2012. godine, da bi se prešaltao na krupniji plen - Ligu šampiona. Ipak, posle dva teška poraza, Madriđani su se vratili na staro, jer svaki pehar je veći od izgubljeno­g finala. Uspeh je vezan za trenera Dijega Simeona koji je na klupu došao krajem decembra 2011. godine. Argentinsk­i stručnjak je Atletiko pretvorio u defanzivnu tvrđavu i ekipu koja retko prima golove. Evo samo nekoliko podataka - meč sa Marsejom je bio jubilarni, 200. na kojem Atletiko nije primio gol. U pitanju je vreme od dolaska Simeonea i obuhvata 377 mečeva. Jan Oblak je primio golove na samo 68 mečeva od ukupno 160 na kojima je branio. utakmica od ukupno 58 u svim takmičenji­ma ove sezone Atletiko je uspeo da sačuva mrežu u prvom poluvremen­u pobede na ukupno 377 mečeva zabeležio je Dijego Simeone od dolaska na klupu Atletika, od decembra 2011. godine SEZONA 2013/14. Liga šampiona Real Madrid Liga Evrope Sevilja Superkup Evrope Real Madrid

SEZONA 2014/15. Liga šampiona Barselona Liga Evrope Sevilja Superkup Evrope Barselona

SEZONA 2015/16. Liga šampiona Real Madrid Liga Evrope Sevilja Superkup Evrope Real Madrid

SEZONA 2016/17. Liga šampiona Real Madrid Liga Evrope Mančester junajted Superkup Evrope Real Madrid

SEZONA 2017/18. Liga šampiona Real/Liverpul Liga Evrope Atletiko Madrid Superkup Evrope Atletiko ili Real/ Liverpul

Samo je Mančester junajted prekinuo seriju španskih timova

 ??  ?? kristijano ronaldo zna kako se osvajaju trofeji za madridski real
kristijano ronaldo zna kako se osvajaju trofeji za madridski real
 ??  ?? dijego simeone je odveo atletiko do pobede nad marsejom od : i trofeja lige evrope
dijego simeone je odveo atletiko do pobede nad marsejom od : i trofeja lige evrope

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia