Blic

Vulkan izbacuje užareno kamenje, strahuje se od eksplozivn­e erupcije

-

Na Havajima je proglašena crvena uzbuna za avio-sabraćaj zbog ogromnog oblaka pepela koji je vulkan izbacio nakon zemljotres­a.

Potresi su oštetili puteve i zgrade na Velikom ostrvu, a kamenje prečnika 60 centimetar­a pronađeno je na parkingu na oko par stotina metara od kratera vulkana.

To, kako se navodi u saopštenju havajske opservator­ije za vulkane, odražava „najsnažnij­e eksplozije koje su primećene i mogle bi da nagoveste novu eksplozivn­u aktivnost. Toksični oblak se kreće na visini od preko tri kilometara, šireći sivu prašinu unaokolo.

Najsnažnij­i potres dogodio se juče ujutru i bio je jačine 4,4 stepena Rihterove skale. Dno kratera je opalo za 90 centimetar­a, navodi AP, ističući da postoji opasnost od snažne eksplozivn­e erupcije na vrhu vulkana. Iz kratera povremeno izbija pepeo, koji je vetar naneo prema nekoliko sela.

Stručnjaci upozoravaj­u da zemljotres može da pokrene odrone i podzemne stene i otvori nove tunele za tok lave. Naučnici su u pripravnos­ti zbog moguće veće aktivnosti vulkana.

Opasnost još postoji da bi na vrhu vulkana moglo da dođe do eksplozivn­e erupcije koja bi izbacila ogromno kamenje i pepeo, međutim, nije sigurno kada će se to dogoditi.

Zbog opasnih gasova iz vulkana, zvaničnici su izdali i zdravstven­o upozorenje za obližnje stanovništ­vo.

Tamošnje vlasti ponovo su pre dva dana uvele vanredno stanje na ostrvu, a više stotina ljudi iz naselja blizu vulkana je evakuisano. Zbog mogućih padova aviona, letovi su obustavlje­ni.

 ??  ?? vulkan izbacuje lavu danima
vulkan izbacuje lavu danima
 ??  ?? obustavlje­n avionski saobraĆaj
obustavlje­n avionski saobraĆaj

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia