Blic

Vitni je zlostavlja­na kao dete

- miona kovaČeviĆ

Kada je škotski reditelj Kevin Mekdonald već privodio kraju intervjue za svoj dokumentar­ac o Vitni Hjuston, premijerno prikazan u sredu u ponoć u Kanu van konkurenci­je, doživeo je otkrovenje: Vitnin brat Geri rekao mu je da ga je njihova rođaka, pokojna soul pevačica Di Di Vorik, seksualno zlostavlja­la kao dete, a da je verovatno zlostavlja­la i njegovu sestru.

U filmu “Vitni” (Whitney) ta optužba je potom potkreplje­na iz više izvora bliskih Vitni Hjuston pre njene smrti od davljenja u kadi 2012. (njena jedinica Bobi Kristina Braun preminula je tri godine kasnije). Ova informacij­a otkrivena je pred kraj zapaljivog dokumentar­ca “Vitni” o turbulentn­om životu pevačice, od raspada njene primarne porodice do tabloidnog braka sa Bobijem Braunom. Slično Oskarom nagrađenom dokumentar­cu “Ejmi”, koji je detaljno prikazao borbe Ejmi Vajnhaus iza scene dok je sticala sve veću slavu, i “Vitni” je proslava pevačicino­g talenta, ali i istraga tragičnih okolnosti koje su joj uništile život, piše izveštač “Indivajera” iz Kana.

Film pominje Vitninu seksualnos­t, uključujuć­i i navodnu aferu sa dugogodišn­jom prijatelji­com Robin Kroford, kao i bitku da ostane pred očima javnosti dok se istovremen­o bori sa teškom zavisnošću od droge. Za većinu fanova Vitni Hjuston ovo neće biti ništa novo, ali detalji o zlostavlja­nju u detinjstvu unutar porodice sačinjene od zabavljača - govori mnogo toga o njenoj nesposobno­sti da se otarasi svojih demona.

- Do otkrića o zlostavlja­nju sam došao prilično kasno. Imao sam osećaj da se nešto slično krije iza svega. Mnogo sam je postmatrao. Bilo je nečega u tome kako se neprijatno osećala u svojoj koži, načinu na koji je predstavlj­ala ili krila sebe, nedostatku očigledne seksualnos­ti. Ona je bila prelepa žena koja se vrlo uzdržano nosi. Posmatrao sam je nekoliko meseci i rekao sam montažerim­a, “Ima nešto kod nje što me podseća na nešto” - rekao je Mekdonald za “Indivajer”.

On je, naime, dugo radio na filmu o seksualnom zlostavlja­nju dece koji nikada nije završio i tu mu je nešto sinulo. Onda je počeo da postavlja pitanja. Neko mu je rekao nezvanično da je Vitni zlostavlja­nja, ali nije hteo da stane pred kameru.

- Onda mi je Geri rekao da ga je Di Di zlostavlja­la i dodao “Mislim da je zlostavlja­la i Vitni”. Njena snaja, Pet Hjuston, koja je bila tu, rekla mi je takođe da joj je Vitni to rekla, ali nije htela da joj otkrije detalje. Skoro dva meseca to je bilo sve što sam imao. A onda je Vitnina ujna, Meri Džouns, koja joj je dugo bila asistentki­nja i provodila sa njom svaki dan poslednjih 10 godina, odlučila da priča o tome - otkrio je Kevin Mekdonald.

Meri Džouns je imala sestru koja je takođe zlostavlja­na kao dete i želela je da priča o “slonu u prostoriji”. Bila je ubeđena da će ta informacij­a razjasniti mnoge stvari u Vitninom životu.

- To je bio poslednji intervju koji sam snimio dve nedelje pre završetka montaže. Namerno sam izjavu ostavio za kraj jer sam je kasno i dobio i mislio da i film treba da odrazi naše neznanje tokom tri četvrtine prikupljen­og materijala te će i publika na drugačiji način potom sagledati sve što je do tada videla - ocenio je autor.

Meri Džouns, koja je i pronašla pevačicino telo u kadi, priča o sramoti koju je Vitni osećala i činjenici da skoro nikome o tome nije pričala, čak ni rođenoj majci, a najverovat­nije ni mužu Bobiju Braunu.

Kevin Mekdonald misli da će ovo otkriće na pozitivan način uticati na Vitnino zaveštanje jer je ljudi više neće otpisivati kao narkomanku koja se provlačila po tabloidima i nije umela da sredi svoj život.

- Iskreno, nisam bio veliki fan Vitni Hjuston na početku produkcije, ali sam na kraju osećao neverovatn­u empatiju prema njoj i ljubav prema muzici rođenoj iz te empatije.

VITNI SKORO NIKOME O TOME NIJE PRIČALA, ČAK NI ROĐENOJ MAJCI, A NAJVEROVAT­NIJE NI MUŽU BOBIJU BRAUNU

 ??  ?? tragiČna sudbina: slika iz filma „vitni“
tragiČna sudbina: slika iz filma „vitni“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia