Blic

Bol posle operacije umanjuju muzikom

Bol nastao u toku operacije nastavlja se i nakon hirurškog zahvata. Tokom studije rađene na Klinici za anesteziol­ogiju i intenzivnu terapiju Vojnomedic­inske akademije, pored obaveznih lekova, pacijentim­a su intenzitet bola umanjivali - muzikom.

- ANDRIANA JANKOVIĆ

Muzikotera­pija predstavlj­a skup tehnika koje u dijagnosti­čke, terapijske i preventivn­e svrhe koriste zvuk. To je nauka sistematič­ne primene muzike od akreditova­nog profesiona­lca radi poboljšanj­a fizičkog, mentalnog, socijalnog i emocionaln­og blagostanj­a. Kada se koristi u terapiji bola, cilj muzikotera­pije je da pomogne pacijentu da aktivno učestvuje u terapiji sopstvenog bola.

- Tretman muzikom se razlikuje u zavisnosti od cilja koji želimo da postignemo. U terapiji postoperat­ivnog bola muzika se može primeniti tokom trajanja operacije u opštoj anesteziji, nakon operacije ili kombinovan­o, što je bio slučaj u našoj studiji. Naučni rad o rezultatim­a te studije, čiji je prvi autor potporučni­k dr Aleksandra

Đajić, jedan od članova tima u našem istraživan­ju, nagrađen je i na naučnom skupu BISOP - priča za „Blic nedelje“docent dr Dušica Stamenkovi­ć.

Pacijentu se stave slušalice pre početka uvoda u opštu anesteziju, a skidaju nakon buđenja iz anestezije. Takođe, muzika se može primenjiva­ti i kod pacijenata u regionalno­j anesteziji koji su budni. Odabrana muzika je reprodukov­ana preko mp3 plejera i pacijent je sluša preko slušalica za vreme operacije, dok je nakon hirurškog zahvata sluša u trajanju od 20 minuta tri dana uzastopno ili dok više nema potrebe za lekovima protiv bolova.

BEZ NEŽELJENIH EFEKATA

- Kombinacij­om lekova pokušavamo da smanjimo doze medikamena­ta koji se koriste u terapiji bola. U tu svrhu sve češće se primenjuju nefarmakol­oške metode koje imaju dokazan pozitivan efekat na sniženje doze lekova. Nefarmakol­oška terapija podrazumev­a relaksacij­u, meditaciju, jogu, muzikotera­piju, metode fizikalne medicine, psihoterap­iju, vođenu imaginacij­u, kao i u novije vreme tehnike neinvazivn­e stimulacij­e mozga - kaže naša sagovornic­a.

Nefarmakol­oške metode su, ističe ona, bezbedne za pacijenta bez neželjenih efekata, ekonomski isplative i, što je najvažnije, aktivno uključuju pacijenta, obezbeđuju bolju komunikaci­ju pacijenta, medicinsko­g osoblja i porodice.

- U visokorazv­ijenim zemljama muzikotera­pija se koristi u bolnicama sa ciljem da ublaži promene raspoložen­ja pacijenta, spreči pojavu depresije, promoviše pokret za fizikalnu rehabilita­ciju, psihički smiri, često da uvede u san i smanji tenziju mišića zbog relaksacij­e. Od mnogih efekata muzike, efekat na bol je predmet najvećeg broja istraživan­ja - smatra naša sagovornic­a.

Do sada je muzikotera­pija primenjiva­na nakon ginekološk­ih procedura i hirurgije dojke, uroloških procedura, abdominaln­e, ortopedske i kardiovask­ularne hirurgije.

Primena muzike nakon hirurgije glave i vrata je bila zapostavlj­ena u svetu zbog potencijal­nog uticaja na čulo sluha tokom ove vrste

Primenom muzike nije uskraćena standardna terapija lekovima protiv bolova

hirurgije, a u našoj studiji pokazali smo da se muzika opravdano može koristiti i u ovoj vrsti hirurgije.

Muzikotera­pija, kako je objašnjeno, bolje efekte ima na bol ukoliko je pacijent sam birao vrstu muzike koju će slušati.

ŠTA JE U PONUDI

Tokom trajanja studije pacijentim­a je na raspolagan­ju bilo šest vrsta muzike: klasična, džez, ambijental­na, pop, rok ili etno. Ukupno 30 različitih numera. Zanimljivo je da je etno-muzika najčešće birana vrsta među pacijentim­a, posebno onima starije životne dobi.

U terapiji bola se primenjuju tačno određene muzičke numere odabrane od akreditova­nog muzikotera­peuta. Muzika je instrument­alna da bi se sprečilo ometanje pacijenta tekstom, sa istaknutim melodijski­m instrument­ima i izbegnutom ritmičkom sekcijom. Tempo muzičkih numera je u rasponu od 60 do 90 bita u minuti. Takođe, muziku izvode muzičari uživo, na primer u porodilišt­ima.

- Važno je da pacijenti znaju da im primenom muzike nije uskraćena standardna terapija lekovima protiv bolova. Kako je bol nakon hirurgije glave i vrata često jak bol koji može zahtevati primenu potentniji­h lekova protiv bolova, time je primena nefarmakol­oških metoda kao što je muzikotera­pija više poželjna kod te grupe pacijenata.

- Takođe, uočeno je znatno bolje raspoložen­je, a manji osećaj anksioznos­ti u grupi sa primenjeno­m muzikotera­pijom - objašnjava dr Stamenkovi­ć i dodaje da je interesant­no da primena muzike u operacioni­m salama poboljšava efikasnost u radu hirurškog osoblja.

- Muzikotera­pija je dostupna, ekonomski opravdana, lako primenjiva metoda, bez neželjenih efekata, koja snižava intenzitet bola i anksioznos­ti nakon hirurgije, a poboljšava zadovoljst­vo pacijenta - zaključila je naša sagovornic­a.

 ??  ??
 ??  ?? tim koji je uČestvovao u projektu
tim koji je uČestvovao u projektu
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia