Nestao novinar koji je istraživao ubistvo Ivanovića

Slobodni novinar Stefan Cvetković, koji se bavio istraživanjem ubistva lidera kosovskih Srba Olivera Ivanovića, nestao je u sredu uveče u Beloj Crkvi. Njegov automobil nađen je napušten, s upaljenim motorom, nasred Beogradske ulice u tom mestu.

Blic - - TEMA DANA - Nataša latkoviĆ, bojana bogosav

Kako je saopšteno iz MUP, Cvetkovićev „polo” policija je pronašla u sredu uveče.

- Policijskoj stanici Bela Crkva noćas je prijavljeno da se u Beogradskoj ulici u Beloj Crkvi nalazi parkirano putničko vozilo marke „polo” na kome su otvorena vozačeva vrata i upaljena svetla. Policijski službenici su odmah izašli na lice mesta, nakon čega ja utvrđeno da je reč o vozilu koje koristi novinar Stefan Cvetković, a koje je vlasništvo njegovog oca. O ovom događaju odmah

je obavešteno nadležno tužilaštvo, a policija je raspisala potragu za njim - navodi se u saopštenju.

MUP je u Belu Crkvu juče uputio više desetina pripadnika Žandarmerije, zatim

ronioce koji su pretraživali jezera i kanala Dunav-Tisa-Dunav, kao i pripadnike kriminalističke policije. Na lice mesta upućeno je i više vodiča službenih pasa, a angažovana su i dva helikoptera koja su nadletala teren.

Ovo banatsko mesto juče je celog dana bilo pod opsadom. Kako je javio reporter „Blica” sa lica mesta, ulica u kojoj je nađen Cvetkovićev automobil bila je zatvorena dok su u njoj uviđaj vršili inspektori i forenzičari. Meštani su za naš list rekli da su u sredu viđali Cvetkovića u gradu kako snima i radi. Kako kažu, Cvetkovićev automobil komšije su primetile oko 22 sata kako stoji u ulici sa upaljenim svetlima i otvorenim vratima. Kraj automobila pronađen je i njegov pokidani ručni sat.

- Pored automobila bila je i jedna kutija i krv - kažu meštani. Reporteri „Blica“videli su i da je policija iz kuće Cvetkovića iznela neke od njegovih ličnih stvari.

Inače, Cvetković se na dan kada je nestao oglašavao na društvenim mrežama, i to snimcima nevremena koje je pogodilo Belu Crkvu. On je postavio dva snimka iz mesta Jasenovo i jedan iz Beogradske ulice, u kojoj je viđen poslednji put.

Stefan Cvetković se godinama unazad bavi istraživanjem tema koje se tiču korupcije i kriminala, zbog čega je već nekoliko puta bio izložen pretnjama. Poslednja

u nizu priča kojima se bavio ticala se istrage ubistva lidera SDP Olivera Ivanovića. Cvetković je u februaru ove godine, nepunih mesec dana nakon ubistva Ivanovića, u Beogradu održao konferenciju za novinare pod nazivom „Koliko košta likvidacija na severu Kosova”. On je tada iznosio detalje o atentatu na lidera kosovskih Srba, rekavši da ima saznanja da je njegovo ubistvo plaćeno 40.000 evra. Naveo je i da je, prema istim saznanjima, jedna osoba najmanje 14 puta od 12. do 16. januara „bila u kretanju” u rejonu gde je izvršen zločin. Cvetković je na konferenciji za novinare pokazao i fotografiju te osobe. Takođe je dodao da je u ubistvu Ivanovića učestvovala grupa osoba, da Kosovo nisu napustili 16. januara, kada se desilo ubistvo, već da su ostali na Kim još dva dana.

- Jedno lice imalo je pasoš koji nije niti kosovski niti Republike Srbije, ostala lica imaju putne isprave koje izdaju ili prištinske vlasti, ili Republika Srbija - rekao je tada Cvetković. Zbog ovih saznanja, novinar iz Bele Crkve je bio i priveden na informativni razgovor. To se dogodilo 19. maja, kada ga je kosovska policija privela na administrativnom prelazu Jarinje. Kako je izjavio Cvetković nakon što je pušten, u policijskoj stanici zadržan je punih šest sati i od njega je traženo da da izjavu i informacije koje su vezane za ubistvo.

- Nisu imali drugi način da dođu do mene, pošto su primetili da sam došao u kontakt sa nekim ljudima koji su im interesantni za istragu rekao je on. Cvetkoviću je prećeno i u avgustu 2015. godine kada se bavio novinarskim istraživanjem u vezi sa zloupotrebama u Fondu za kapitalna ulaganja Vojvodine.

Prema sopstvenim rečima, dobio je prvo anonimne „prijateljske sugestije” da ne bi trebalo da „čačka”, a kasnije stalne pretnje putem interneta i telefonom.

- Prete mi klanjem, ubistvom, lomljenjem kičme, ubistvom deteta, odsecanjem jezika, lomljenjem prstiju kazao je tada Cvetković. Prema njegovim rečima, pretnje su eskalirale nakon što su 13. avgusta uhapšene četiri osobe, koje su osumnjičene za zloupotrebe u Fondu.

Cvetkoviću je prećeno i u aprilu 2013. godine. On je tada prijavio policiji da je njemu i njegovom maloletnom sinu, ispred njegove kuće u Beloj Crkvi, pretilo više muškaraca, od kojih je jedan „vitlao pištoljem”.

- Kazali su da mi je to poslednja opomena i da bi, ako ne zaćutim, moglo nešto da se desi i mom sinu - ispričao je Cvetković, koji je u to vreme radio na priči o nelegalnoj nabavi lekova u pokrajini.

CVETKOVIĆ JE NA KONFERENCIJI ZA NOVINARE U BEOGRADU OTKRIO SVOJA SAZNANJA O UBISTVU OLIVERA

oliver ivanoviĆ ubijen je . januara u kosovskoj mitrovici

policija je napušteni „polo“pronašla u beogradskoj ulici, gde je novinar poslednji put viĐen

novinar iz bele crkve nekoliko puta je bio izložen pretnjama

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.