Ubijanje slobode

Blic - - POLITIKA -

“Velika potraga za novinarom: ronioci pretražuju jezero i kanal, psi okolinu, helikopteri nadleću Belu Crkvu”, bila je poslednja vest o nestanku novinara Stefana Cvetkovića u trenutku kad sam predavao ovaj tekst uredniku. Pronađen je njegov automobil, koji je bio upaljen, vrata su bila otvorena, a njegov sat je sa pokidanom narukvicom pronađen pored vozila. Svi telefoni su mu isključeni. Iskreno se nadam da će biti nađen živ i zdrav pre nego što ovaj tekst stigne do trafika. Ubeđen sam da je novinar Cvetković otet, samo zbog izjava koje je davao, tema koje je istraživao i objavljivao.

Poražavajuće za celu moju - novinarsku profesiju je što ni posle 18 godina od demokratskih promena nismo uspeli da stvorimo uslove i atmosferu da je tako nešto nezamislivo u Srbiji. Ne zavisi to uvek i u svemu od vlasti, malo je i do nas novinara. Sve češće me je u poslednje vreme sramota kad moram da se nekome predstavim kao novinar. Većina medija i tobožnjih novinara optuživaće narednih dana opozicione lidere i tajkune da stoje iza otmice novinara, a sve da bi naštetili Srbiji pred važne pregovore o Kosovu i... Tobožnji novinari i mediji na bestijalan način samo oponašaju govor političara na vlasti.

Vrlo malo medija istraživaće šta je Cvetković pisao, na kojim temama je radio, sa kojim ljudima se tim povodom sretao, ko mu je pretio, ostali će objaviti ono što im se saopšti. I ne samo to, napadaće i blatiće sve novinare koji budu tražili odgovore, kao što to čine i za mnogo manje važne teme.

Valja podsetiti i da je 19. maja ove godine Stefan Cvetković javno ispričao da je bio šest sati zadržan na administrativnom prelazu Jarinje i da je kasnije od kosovske policije dobio dokument kojim se potvrđuje da je zadržan i ispitivan po nalogu specijalnog tužioca koji vodi istragu o ubistvu kosovskog političara Olivera Ivanovića. Cvetković je tada ispričao da je na Kosovo išao novinarskim poslom, jer, kako je rekao, radi na istraživanju ubistva Olivera Ivanovića, te da je “došao u kontakt sa nekim ljudima koji su im interesantni za istragu”. Nekoliko meseci ranije Cvetković je na konferenciji za novinare izneo tvrdnju da je taj atentat plaćen 40.000 evra. Poslednje objave imao je o nekim manjim i većim lopovlucima lokalnih direktora javnih ustanova i vlasti

Najveći krivac za ovakvo stanje u medijima i celokupnu, najblaže rečeno nedemokratsku i netolerantnu atmosferu u društvu je vlast, od samog vrha do najnižeg nivoa. Vlast je ta koja neprekidno širi mržnju prema svim neistomišljenicima i plasira je u neograničenoj meri preko svojih podrepaških medija. Kao što juče reče novinar Miroslav Miletić: “Rečnik koji koristi vlast u javnom govoru prema novinarima je skandalozan. Nikada niste sigurni da neko neće na ulici, kada to čuje, da vam priđe i da vam zvekne šamar ili motku o glavu i to jeste osnovni problem”. Siguran sam da se tako osećaju svi novinari, to malo što ih je preteklo, koji propituju vlast, istražuju, a najugroženiji su oni u manjih sredinama. U mnogim mestima su na vlasti pravi lokalni silnici, koji misle da mogu sve samo zato što su vlast.

Novinar koji drži do profesije mora da se posrami kad, primera radi, gleda informativne - jutarnje, popodnevne i večernje emisije naših televizija. Često ne mogu da prelomim ko mi se više gadi, oni što tobože izigravaju voditelje i novinare ili njihovi gosti. Jednog dana sam zapazio, dokon bio, da isti analitičari idu s televizije na televiziju i brane vlast od malinara, zatim demonstranata... Niko to od njih ne radi volonterski, lepo to vlast plaća.

Najveći krivac za ovakvo stanje u medijima i nedemokratsku atmosferu u društvu je vlast

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.