Nemačka vlada pred krizom

Hrišćansko-socijalna unija zapretila je Angeli Merkel raskidom koalicije ukoliko ne pooštri imigracione mere, i izazvala krizu vlade u Berlinu.

Blic - - SVET -

Nemački mediji preneli su da pritisak na nemačku kancelarku Angelu Merkel raste iz minuta u minut, nakon što je sestrinska stranka vladajuće Demohrišćanske unije (CDU), Hrišćansko-socijalna unija (CSU) iz Bavarske postavila ultimatum predsednici vlade.

Horst Zehofer, predsednik partije CSU i ministar unutrašnjih poslova Nemačke, izjavio je da je spreman da nastupi sam ukoliko kancelarka ne promeni kurs. Sa njim se složio i premijer Bavarske Markus Seder (CSU), koji je naglasio da je njihov zahtev da se migrantima koji su već registrovani u drugim EU zemljama odbije boravak u Nemačkoj i od toga zahteva neće odustati, piše nemački „Bild“.

Naprotiv, CSU je postavila Merkelovoj ultimatum i čak preti da će samostalno delovati. Ukoliko ne bude

Ministar unutrašnjih poslova doneće ministarski dekret

postignut dogovor, ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer (CSU) doneće ministarski dekret i u ponedeljak za to zatražiti saglasnost predsedništva CSU. Ovo je slučaj bez presedana, piše „Bild“, i dodaje da odmeravanje snaga ovim prerasta u krizu vlade.

Ovakav potez stavio bi nemačku vladu na ozbiljan test i uveo u novu krizu, koja bi potencijalno pretila i padom. Nije isključen čak ni raspad zajednice dve frakcije Unije, prenosi „Augsburger algemajne“, pozivajući se na neimenovane vodeće poslanike CSU.

- Nalazimo se u poslednjim trenucima borbe za poverenje. Ljudi su izgubili strpljenje, moramo da dokažemo da CSU stoji iza svojih stavova - rekao je partijskim kolegama Seder (CSU).

zehofer najavio da Će delovati sam ako merkel ne pristane na uslove

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.