Bahati rektor provocira državu i glumi žrtvu

Osam članova Saveta Univerziteta u Kragujevcu podnelo je juče ostavku jer više nisu želeli da budu zloupotrebljavani zbog lične koristi porodice Arsenijević, saznaje “Blic”.

Blic - - DRUŠTVO - Ž. Jevtić

Ova vest zatekla je sada već bivšeg rektora, bahatog Nebojšu Arsenijevića, na sastanku Senata koji je nezakonito sazvan. On je odmah počeo da vrši pritisak na dekane fakulteta koji su članovi Senata da predlože nove članove Saveta kako bi i nadalje opstruirao svoju smenu. Ostaje da se vidi da li će dekani, a koje je Arsenijević i postavljao, nastaviti da krše zakon ili će ipak sačuvati svoje i dostojanstvo Univerziteta, sprečiti njegovo dalje urušavanje i zaustaviti nezakonite radnje.

Arsenijević uvlačeći Univerzitet, dekane i profesore u dalje nezakonite radnje najjednostavnije rečeno provocira državu da reaguje kako bi sebe predstavio kao žrtvu režima.

Činjenica je da je bahati rektor zadužio mnoge i van Univerziteta. Činio je funkcionerima u različitim režimima, a za svoje ljude na Univerzitetu je birao one koje posle može da drži u šaci. Iako se predstavlja da je opozicija i da je zbog toga došlo do smene, a ne zbog nezakonitosti koje su utvrđene, Arsenijević je vrlo blizak porodici Tomislava Nikolića. Na fakultetu se okružio večitim studentima kojima je dao titule profesora, familijom i kumovima. Od vremena vlasti demokrata, kroz režim naprednjaka, ovaj čovek je uspešno plivao i bio sve što se može biti u zdravstvu - i dekan i direktor KC i rektor.

Ministar prosvete Mladen Šarčević razrešio ga je 4. juna sa pozicije rektora Kragujevačkog univerziteta. Međutim, Nebojša Arsenijević neće da ode sa funckije. Praktično privatizujući državni Univerzitet i ucenjujući one kojima je činio, bahati Arsenijević odmah je počeo da mešetari po fakultetima. Danas u podne održana je sednica Senata Univerziteta, a koja nije mogla da bude zakazana jer niko nije imao mandat za njeno sazivanje, ni rektor, jer je razrešen, ni prodekani, koji su deo njegovog tima.

Međutim, dok je trajala sednica Senata, osam članova Saveta je podnelo ostavku. Ovo je jedini organ koji po propisima Univerziteta ima upravljački karakater, a tako i da postavlja i razrešava rektora. Osam profesora navelo je moralne i profesionalne razloge zbog kojih neće da budu članovi Saveta. To praktično znači i da je Savet pao, a samim tim da po zakonu ministar, odnosno država, može da postavi v. d. rektora.

- Pre razrešenja rektora Arsenijevića većina, pa i ja, glasali smo u strahu za ono što on predlaže. Svako će reći da to nije moralno, ali mi smo znali sa kim imamo posla. Sa čovekom kog zakon ne interesuje. Njegovom samovoljom jednim potpisom svaki profesor može da ostane bez onoga što je ceo život stvarao. Odluka ministra o smeni, kada smo uvideli da država ipak reaguje, dala je i nama prostor za reagovanje. Ne želimo više da učestvujemo u Arsenijevićevim spletkama od kojih samo on i njegova familija imaju koristi, a mi svi ostali smo pioni - kaže jedan od profesora.

Arsenijević je smenjen jer je inspekcija utvrdila niz neregularnosti u radu Univerziteta, kao i da je rektorov sin, Aleksandar Arsenijević, bio privilegovan pa je upisao doktorske studije, a da nije ni završio fakultet. Protiv bahatog rektora, koji je nameštao poslove i titule familiji i kumovima, a maltretirao one koji mu nisu potčinjeni, tek treba da se postupa po svim prijavama koje su podnete.

Prema saznanjima „Blica“v. d. rektora trebalo bi da bude profesor sa Mašinskog fakulteta, za koga profesori imaju samo reči hvale.

BAHATI ARSENIJEVIĆ JE ODMAH POSLE SVOJE SMENE POČEO JE DA MEŠETARI I UCENJUJE PO FAKULTETIMA

smenjeni rektor ostao bez podrške

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.