U istragu o Jasniću uključuje se i Interpol

Policija je završila istragu o nezakonitom formiranju preduzeća “Evropske univerzitetske igre 2020” (EUG) od strane samozvanog direktora Siniše Jasnića i nenamenskog trošenja 143 miliona dinara budžetskih para, saznaje “Blic”.

Blic - - DRUŠTVO - SlaĐana vukašinoviĆ

Međutim, pošto postoje indicije da u aferi “Univerzijada” ima i elemenata međunarodnog pranja novca, zatražena je i pomoć kolega iz Interpola, kako bi bili saslušani i pojedini funkcioneri Evropske univerzitetske sportske asocijacije (EUSA) i proverena dokumentacija ove organizacije. Reč je pre svega o transakciji od 572.000 evra, koja je, kako je tvrdio Jasnić, uplaćena ovoj organizaciji za izradu master plana. Pošto tog novca nema evidentiranog u njihovom finansijskom izveštaju za 2017, postoje sumnje da je račun EUSA poslužio kao protočni bojler za srpski državni novac, a da je u stvari završio u privatnim džepovima. Pošto takva transakcija nije mogla da se obavi bez pomoći nekih ljudi iz EUSA, dva čelnika ove organizacije su predmet interesovanja srpske policije. Razlog za ovakav smer istrage je i iskaz srpskog stručnjaka Srđana Boškovića, koji je u policiji dao izjavu i dokumentaciju, da je on, a ne EUSA, autor master plana, čija je cena 30.000 a ne 572.000 evra. Taj novac, kako je u iskazu rekao, trebalo je da mu se isplati sa računa EUSA, jer je tako dogovorio sa Jasnićem.

Izvor “Blica” iz policije tvrdi da je istraga utvrdila da postoje mnoge nezakonitosti oko formiranja preduzeća “EUG 2020” i nenamenskog trošenja 143 miliona dinara.

- Predistražni postupak je trajao nešto više od tri meseca i na njemu su bili angažovani vrhunski inspektori jer se radi o isprepletanoj mreži finansijskih malverzacija koja se izgleda proteže i van granica Srbije. Saslušano je mnogo ljudi, među kojima svi članovi skupštine USSS, sam Siniša Jasnić, ali i Srđan Bošković, čovek koji je izradio master plan. On je policiji doneo dokumentaciju, ali i elektronsku prepisku sa EUSA i Jasnićem, iz koje se vidi da je on autor ovog dokumenta, koji je uradio za 30.000 evra. Nakon njegovog iskaza, istraga je otišla u drugom pravcu, odnosno bila je proširena i na tokove državnog novca. Reč je o 572.000 evra, koji su po iskazu Jasnića, završili na računu EUSA, koja je navodno izradila ovaj dokument za akademske sportske igre, koje treba da u Beogradu budu održane 2020. godine. Međutim, Boškovićeva dokumentacija te tvrdnje pobija, kao i finansijski izveštaj ove organizacije, gde tih para nema - objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da će zbog sumnje da se radi o međunarodnom pranju novca, morati dodatno da se ispitaju i dva čelnika EUSA.

- Pošto je reč o stranim državljanima, moramo da zatražimo pomoć Interpola kako bi i oni bili saslušani.

Otkrivena mreža finansijskih malverzacija koja ide i izvan Srbije

Ali bez obzira na to, što se tiče srpskih aktera ove afere, predistražni postupak je završen pre nekoliko dana i ne znam zašto se još ne predaje tužilaštvu. Moram da kažem da je bilo raznoraznih pritisaka sa strane da se sve ovo zataška, ali da smo od rukovodilaca policije dobili podršku da se sve istraži do kraja. Treba da se zna da smo imali i pomoć drugih državnih institucija, koje su i same vodile svoje nezavisne postupke. Reč je pre svega o Upravi za pranje novca i Agenciji za borbu protiv korupcije, ali i Ministarstva sporta, koje nam je dostavilo svu traženu dokumentaciju. Treba da se zna da je utvrđeno da preduzeće nije formirano po Zakonu o sportu, jer skupština USSS nije donela takvu odluku, što je krivično delo - kaže naš izvor iz policije.

“Blic” je pokušao da dobije i zvaničnu potvrdu svojih saznanja u policiji, ali nam to nije pošlo za rukom jer niko nije želeo da naša saznanja komentariše.

istraga srpske policije protiv jasniĆa trajala tri meseca

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.