KCS dobio Centar za biohemiju

Blic - - DRUŠTVO - A. J.

5.000 analiza može da se uradi samo u jednom satu

17 27

Klinički centar Srbije dobio je novi Centar za medicinsku biohemiju u okviru Centralne laboratorije u kojoj će moći da se obradi 1.500 epruveta u jednom satu i uradi 5.000 analiza.

Pored ministra zdravlja Zlatibora Lončara, otvaranju laboratorije je prisustvovala i premijerka Ana Brnabić koja je istakla da se radi na tri osnovna pravca menjanja zdravstvenog sistema.

- Najpre, to je izgradnja nove i rekonstruisanje postojeće infrastrukture koja je zastarela, poboljšanja uslova rada u zdravstvenom sistemu i uslova za lecenje građana koji su danas drugačiji, kao i povećanje plata i zapošljavanje novog i dodatnog kadra - rekla je ona.

Novu laboratoriju pri KC posetio je i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, koji je posebno zahvalio kompaniji američkoj “Abot”, koja je uložila milion i po evra u njenu opremu.

On je objasnio da postoje samo četiri laboratorije na takvom nivou, i to u Nemačkoj, Engleskoj, Belgiji i Izraelu. Ono što je, prema njegovim rečima, posebno važno jeste što sve manje laboratorije pri drugim ustanovama neće više morati da postoje.

- Imaćete ovu, centralnu laboratoriju koja će raditi 24 časa i opsluživaće ceo KC. Ovo je nova dimenzija laboratorije, a svi znamo koliko je važno da se analize krvi urade na vreme - dodao je Lončar.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.