Ambulantu otvorili 2016, a još ne radi

Blic - - DRUŠTVO - P. V.

Ambulanta u Petnici, u koju je uloženo pet miliona dinara iz budžeta Valjeva, svečano je otvorena pre dve godine, ali do danas nije radila ni jedan jedini dan.

Objekat u Petnici, u kojem su smešteni ambulanta Doma zdravlja, pošta i kancelarija Mesne zajednice, rekonstruisan je početkom 2016. Pošta i kancelarija

MZ rade, ali ambulanta je još zaključana, bez lekara i bez pacijenata.

- Ambulanta nije otvorena ni te 2016. kada je objekat renoviran, ni 2017, a evo nas i na polovini 2018. godine, a još nije otvorena. Za šta je potrošen novac građana i kada će ambulanta biti dostupna meštanima - pita Petničanin Željko Trifunović, aktivista Lokalnog fronta.

On podseća da su nadležni iz Doma zdravlja obećavali da će ambulanta biti otvorena do kraja juna 2016. Dve godine kasnije, međutim, ispostavlja se da ambulanta nije radila jer nema dovoljno ni lekara, ni pacijenata.

- Prvi problem je što nemamo dovoljno lekarskog kadra, a još je na snazi zabrana zapošljavanja u javnom sektoru. Drugi problem je nedovoljan broj pacijenata koji bi koristili ambulantu. Procene su da ne bismo imali više od 300 kartona, a da bi ambulanta opravdala postojanje, potrebno je da ima bar 1.000 pacijenata. Dok se sve to ne promeni, ambulanta neće raditi - kaže dr Branka Antić, direktorka Doma zdravlja.

Ambulanta nije proradila jer nema dovoljno ni lekara ni pacijenata

uzaludne nade meštana: ambulanta u petnici

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.