Kako do uspešnog malog biznisa?

Ako od deset preduzetnika početnika uspeju dva, to je dobar rezultat - ocenio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović otvarajući panel „Država i mali biznis“.

Blic - - EKONOMIJA - suzana lakić

Panelom „Država i mali biznis“otvoren je izbor najboljeg „Blic preduzetnika 2017“. Dnevni list „Blic“jedanaestu godinu zaredom bira najboljeg preduzetnika u Srbiji. Ove godine partner je Eurobanka koja će najboljeg za 2017. godinu nagraditi sa milion dinara. Proglašenje pobednika planirano je polovinom jula ove godine, a u konkurenciji je 300 uspešnih preduzeća iz svih krajeva Srbije.

- Mi imamo predstavu da kad daš novac za startap, mora uspeti svaki projekat, a ne postoji nijedna zemlja kojoj to polazi za rukom. Ako uspeju dva od deset, oni će vratiti ulaganja za svih ovih deset. Pođite od sebe, da li je baš svaka vaša aktivnost bila uspešna? Nema šanse. A zamislite koliko je tek teško u biznisu gde su ajkule na sve strane - rekao je ministar najavljujući startap kredite za mlade poljoprivrednike i dalju podršku preduzetnicima iz ugla smanjenja poreza.

Cilj akcije „Blic preduzetnik“jeste promovisanje, jačanje i podrška preduzetničkom duhu u Srbiji. Kriterijumi na osnovu kojih će u narednim nedeljama stručni žiri izabrati „Blic preduzetnika“za 2017. su profitabilnost, produktivnost, likvidnost, izvozni potencijal, te broj zaposlenih i novozaposlenih. Žiri će ocenjivati i tehnološke inovacije u preduzećima kandidata kao i njihovu orijentisanost ka zaštiti životne okoline i doprinos razvoju lokalne zajednice.

Jelena Bulatović, predsednik Srpske asocijacije manadžera i član žirija, ističe da je visok procenat kompanija koje propadaju u prvih sedam godina.

- To nije ništa čudno, takav trend je i u svetu. Mi u asocijaciji zato mlade preduzetnike savetujemo da ne odustaju, da pokušaju i drugi i treći put. Važno je i da ne kopiraju ideje drugih, već da sami smisle svoj biznis ocenila je Bulatovićeva koja u akciji „Blic preduzetnik“kao član žirija učestvuje od 2012. godine.

Na pitanje koje delatnosti donose najviše radnih mesta, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović kaže da dominiraju proizvodnja, prerađivačka industrija, usluge i zanati, ali da treba očekivati nove trendove.

- Poslovi budućnosti nesumnjivo su digitalizacija, automatizacija i veštačka inteligencija. Već sada treba razmišljati u tom smeru ocenio je Martinović. Dušan Mihailović, član Izvršnog odbora Eurobanke, ukazuje da mali biznis predstavlja brzorastući segment poslovanja banaka, ali ističe da preduzetnici i dalje gaje nepoverenje prema bankama. - Mali i srednji biznis i dalje se uglavnom finansira iz sopstvenih sredstava. Potrebno je da banku shvate kao partnera u poslu, da nepoverenje nestane, a mi ćemo se potruditi

da im pomognemo koliko najbolje možemo ocenio je Mihailović. On je dodao da je Eurobanka ove godine upravo stavila fokus na mali biznis.

- Beležimo rast od 50 odsto u ovom segmentu, a u 2018. smo zabeležili povećanje poslovanja za 60 odsto - istakao je Mihailović.

Branislava Simanić, direktorka sektora preduzetništva u Privrednoj komori Srbije, ističe da Komora pruža niz aktivnosti koje preduzetnicima pomažu u poslovanju.

- Najviše ih interesuju naše besplatne usluge od toga da jednim klikom poručuju izvozno-uvoznu dokumentaciju i carinske tarife do toga da rado koriste našu pomoć pri izlasku na strana tržišta.

Prvi koji je poneo titulu najuspešnijeg preduzetnika, 2007. godine, kada je akcija i započela, bio je Srđan Pavlović, vlasnik „Obuće Pavle“iz Bele Palanke. Prestižno priznanje zatim je dodeljeno i preduzećima „Agrounik“, „Stublina“, „Execom“, „Dkompani“, kao i vlasnicima „Mikroelektronike“, „Blenda“, „Manuela“, „Edosa“, a Miroslav Kovačević, vlasnik istoimene vinarije, najbolji je preduzetnik za 2016.

poslovi buduĆnosti su digitalizacija, automatizacija i veštaČka inteligencija, zakljuČeno je na panelu

panelisti diskutovali o moguĆnostima za razvoj malih preduzeĆa

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.