Majci poginulog uručili knjižicu

U prepunom amfiteatru OŠ „Miloš Crnjanski“u Subotici, u znak sećanja na malog Aleksu Dimitrova, učenika trećeg razreda koji je tragično nastradao na Divčibarama, održan je komemorativni skup.

Blic - - HRONIKA - Biljana vuČkoviĆ

Najtužnijem skupu ikada održanom u ovoj školi prisustvovala je dečakova porodica, roditelji i drugi najbliži, prosvetni radnici i zaposleni u školi, učenici i njihovi roditelji i drugi građani. Potresni oproštajni govor održao je direktor škole Miloš Vukadin. On je rekao da je u istoj prostoriji u kojoj se oproštaju od Alekse i on ranije učestvovao u priredbama i sve je bilo uvek radosno, a sada se u toj istoj sali uz bol i suze opraštaju od njega.

- Bio si divno dete, dobar drug i đak. Tvoji drugari odlaze na raspust, a ti na večni počinak - rekao je Miloš Vukadin.

Ni odrasli, ni deca nisu mogli da zadrže suze, a Aleksina učiteljica je podsetila da je bio posebno dete, da se izdvajao od druge dece i da je imala specifičan i lep odnos s njim.

- Šalio se da moram da ih častim sladoledom jer su svi dobili petice. Na to me je čak i podsetio. Imam grižu savesti, iako će svako reći da nisam ništa kriva. Bila sam sa njim do poslednjeg trenutka. Ispisala sam mu ocene - rekla je kroz suze vidno potresena učiteljica, i uručila Aleksinoj majci Marini dečakovu đačku knjižicu.

Direktor Miloš Vukadin je pozvao prisutne da se obrate ukoliko žele i jedna žena je poručila svim roditeljima da „bez obzira kakvo je neko dete, dobro ili nemirno, da ga samo vole i čuvaju“.

- Nikada i ni za šta ih nemojte osuđivati. To su sve samo deca. Kada porastu i postanu ljudi, biće prilike da se pokažu kakvi su, a do tada, dok su deca, samo ih čuvajte - rekla je.

Nesrećni dečak je zajedno sa drugarima iz razreda i još dva odeljenja bio na petodnevnoj rekreativnoj nastavi na Divčibarama. Na dan nesreće trebalo je da učenici krenu kući, ali su se uputili u šetnju. Dok su prelazili put na kolonu dece naleteo je Vladimir V. (43) iz Beograda. Učitelj na kraju kolone je uočio vozilo i mahao je vozaču da stane, ali on nije reagovao. Dečak je preminuo na licu mesta, dok su dve devojčice zadobile povrede koje su im sanirane u valjevskoj bolnici.

Aleksini drugari pri dolasku kući u utorak nisu znali da je njihov drugar podlegao povredama, a prema nezvaničnim informacijama, roditeljima ostalih đaka koji pohađaju treći razred je rečeno da svako strašnu vest saopšti svom detetu kod kuće.

Juče popodne, više od hiljadu ljudi ispratilo je na večni počinak Aleksu. On je sahranjen na subotičkom Pravoslavnom groblju kod Dudove šume, a do večne kuće ispraćen je iz kapelica gde je održano i opelo. Uz beli kovčeg, koji je bio otvoren, bili su njegovi roditelji, Vladimir i Marina, polusestra, bake i deke i rodbina. Uz neutešnu Aleksinu porodicu stajao je veliki broj poznanika, prijatelja i građana.

Nemoćnu tišinu i sveDo

Učitelj mahao vozaču da stane da deca pređu put, ali sve je bilo uzalud

marina dimitrov, aleksina majka, juČe Čula samo pohvale za svog sina od uČiteljice i njegovih drugara

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.