Opozicija što pre treba da se dogovori o savezu

Zagovornici smo brzog dogovora opozicije, kako bismo imali dovoljno vremena da se spremimo za kampanju već od septembra, kaže u intervjuu za „Blic” Nikola Jovanović, potpredsednik Narodne stranke.

Blic - - POLITIKA - Da li je za udruživanje važna ideologija? Ili je važna masovnost, s obzirom na ideološku šarenolikost saveza? Šta je vaš plan za dan posle? Kakve će korake preduzimati Savez za Srbiju? Kako mislite da smenite vlast? Šta mislite o novom gradonačelniku Beog

Jovanović kaže da bi opozicioni savez trebalo osnovati što pre, i dodaje da Narodna stranka aktivno učestvuje u razgovorima. Kako navodi, poslednji sastanak Narodne stranke sa Draganom Đilasom i strankama opozicije održan je u sredu.

Najveća ideološka konfuzija vlada na strani vladajuće koalicije, koja je spojila sve, od Aleksandra Vulina i Vuka Draškovića, preko Nenada Popovića, do Bogoljuba Karića i Muamera Zukorlića. Opozicija se udružuje u savez da bi se lakše suprotstavila jednom autokratskom i agresivnom režimu i izborila za fer izborne uslove. Širok savez bi probudio nadu građanima da otpor ima smisla i da je pobeda moguća. Istovremeno, savez mora imati zajednički program i jasan plan za „dan posle”.

Među tim tačkama mora biti, na primer, hitno donošenje zakona o poreklu imovine, zakona o specijalnom tužiocu za visoku korupciju i zakona o lustraciji. Narodnoj stranci je važno i da imamo

jasan državnički stav po pitanju Kosova. Savez bi od septembra trebalo da krene u kampanju po čitavoj Srbiji, tokom koje ćemo predstavljati konkretan plan za dan posle. Prvi izbori na kojima bismo mogli da učestvujemo zajedno su lokalni u Majdanpeku, u septembru.

Naravno da zaslužuje šansu i o tome sam govorio u beogradskom parlamentu. Radi se o vrhunskom lekaru, koji je uspešno vodio Dečju kliniku u Tiršovoj. Nažalost,

vladajuća većina ne misli tako i činjenica da su mu za zamenika nametnuli Gorana Vesića govori da mu oni sami neće pružiti pravu šansu.

Sa strane odborničke grupe Savez za Srbiju neće biti ni teških reči, ni neutemeljenih kritika. Na prve dve sednice Skupštine Beograda u novom sazivu govorili smo o potrebi diskontinuiteta u vođenju gradske politike i pozvali novog gradonačelnika da bude nosilac promena. Duboko verujem da Beograd treba da bude regionalni centar međunarodne trgovine, a ne grad jeftine zabave, u kojem se pere novac. Želimo da izgradimo metro, oformimo nove industrijske zone i da veća sredstva usmeravamo na ljude.

OPOZICIJA SE UDRUŽUJE DA BI SE SUPROTSTAVILA AUTOKRATSKOM REŽIMU I IZBORILA ZA FER IZBORNE USLOVE

širok opozicioni savez bi probudio nadu graĐanima da otpor ima smisla i da je pobeda moguĆa: nikola jovanoviĆ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.