Blic

Zadržite ime, ali vratite Aleksandra Makedonsko­g

I Grci i Makedonci misle da su dogovorom o novom imenu izvojevali pobedu.

- ivana kešanski

Vlade Grčke i Makedonije postigle su kompromisn­i dogovor o tome da Bivša jugosloven­ska republika Makedonija dobije novo ime - Severna Makedonija. Obe strane tvrde da su upravo one pobednici. Za Grke je to povratak onog dela njihove istorije i kulture koju je Makedonija prisvajala, a za Makedonce je najveća pobeda ta što je u njihovom zvaničnom imenu ostala imenica “Makedonija” i još važnije što će sebe moći da nazivaju Makedoncim­a.

Istoričar Predrag Marković je objasnio za “Blic” da je Makedonija već 1945. godine imala pretenzije na istoriju, ali i teritoriju

Grčke, zbog čega između njih već decenijama nema poverenja.

- Čim su se formirali kao narod i država, 1945. godine, Makedonci su počeli da zagovaraju ujedinjenj­e tri dela Makedonije: Vardarske, Egejske i Pirinske. To je bio i jedan od ciljeva partizana u grčkom građanskom ratu. Kada su grčki partizani izgubili građanski rat, stotine hiljada “slavofona”, egejskih Makedonaca, proterano je, a tragovi njihovog postojanja su izbrisani. Grci su sve vreme sumnjali da Makedonci nisu odustali od svojih ambicija pa su zato svi Jugosloven­i

neko vreme imali vize za Grčku - rekao je Marković.

Prema njegovim rečima, Makedonci prisvajaju istoriju antičke Grčke od pada SFRJ.

- Prva zastava nezavisne Makedonije je imala na sebi Sunce Vergine Filipa Makedonsko­g, pa su je

Grci zabranili - rekao je on.

Aleksandar Popov iz Centra za regionaliz­am kaže da je dogovoreno ime garancija da se Makedonija neće predstavlj­ati kao naslednica antičke Makedonije.

- To ime znači da Makedonija nema pretenzije na tu antičku prošlost - rekao je on. PROPAGANDA ZA NEPISMENE S druge strane, istoričar Čedomir Antić za “Blic” kaže da Grčka nije ostvarila sve ciljeve, ali da je ipak na dobitku.

- Grčka je imala radikalne ciljeve. Ako se promenjeno ime bude poštovalo, sama ideja o separatizm­u na Severu Grčke više neće moći da prođe. Mislim da ipak u Grčkoj neće lepo gledati na taj sporazum rekao je Čedomir Antić. Prema njegovim rečima, niko ozbiljno nije smatrao da je Makedonija nastavljač antičke države. - To je mogla da bude propaganda upućena nepismenom svetu. Od te antičke Makedoni-

„Slovensko poreklo nije smetalo Makedoncim­a u Jugoslavij­i, ali su prisvajali deo srpske i bugarske istorije“

je možda svega sedam-osam procenata je na teritoriji današnje Makedonije. Radi se o drugoj istoriji, drugom jeziku, sve je drugo. To je poniženje za sadašnju Makedoniju. Ali ono što Grci ne shvataju jeste da Aleksandar Makedonski ne pripada samo njima. To je njihova frustracij­a jer oni nisu uspeli da ostvare ni delić onog što su uradili njihovi preci. S druge strane, i Makedonci osećaju frustracij­u jer su dobili naciju u 1945. godini od komunista i potrebna im je afirmacija - rekao je Antić.

KOMUNIZAM IM DOZVOLIO

Kako je on rekao, Makedonija je u doba komunizma počela da prisvaja istoriju i kulturu antičke Makedonije.

„Ni Makedonci neće biti presrećni zbog novog imena. Setite se kako su burno reagovali kada je u Srbiji postavljen­a tabla BJRM na autoputu“

- To se desilo u doba komunizma. Svi novonastal­i narodi imaju potrebu da svoju istoriju predstavlj­aju kao veliku. Čitao sam memorandum­e albanskih delegacija koje su tvrdile da je Aleksandar Makedonski bio Albanac. To je takav mehanizam. U doba SFRJ makedonski nacionaliz­am je bio dozvoljen i podstican i u njenim tradiciona­lno lošim odnosima sa Grčkom - rekao je istoričar.

Prema sporazumu, Makedonci će morati da stave table na statue i spomenike da bi bilo jasno da su to simboli grčke kulture. Moći će da koriste termine “makedonski”, “Makedonija” i “Makedonac”, a Grčka se složila da će priznati državljans­tvo “građana Severne Makedonije”.

PREDRAG MARKOVIĆ, ISTORIČAR

ČEDOMIR ANTIĆ, ISTORIČAR

 ??  ?? u sredu popodne u skoplju održane su demonstrac­ije protiv novog imena
u sredu popodne u skoplju održane su demonstrac­ije protiv novog imena
 ??  ?? ĐorĐe ivanov
ĐorĐe ivanov
 ??  ?? spomenik aleksandru makedonsko­m u skoplju jedan je od kamena spoticanja
spomenik aleksandru makedonsko­m u skoplju jedan je od kamena spoticanja

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia