Blic

PUPS - partija za bogaćenje, a ne za zaštitu penzionera

Ni manje ni slabije stranke, ni bahatijih članova. Tako bi se mogao opisati PUPS, koji teško da bi sam prešao cenzus, ali njegovi funkcioner­i ne prezaju od korišćenja položaja za bogaćenje, kako svoje, tako i svojih rodbine i prijatelja.

- Marko taškoviĆ

Podršku svakoj vlasti PUPS već punu deceniju uspešno naplaćuje - ministarsk­im mestima i čelnim funkcijama u državnim institucij­ama i javnim preduzećim­a. Tako je još od 2008. godine praktično nezamisliv­o da u Vladi nema Krkobabića, a da na čelu “Pošte Srbije” nije PUPS-ov kadar. Recimo, Mira Petrović je pre dve godine postala direktorka ovog preduzeća, iako nema odgovaraju­ću stručnu spremu, odnosno fakultetsk­u diplomu.

Petrović je nekada bila savetnica Milana Krkobabića, da bi ga potom nasledila na mestu direktora “Pošte” kada je ovaj postao ministar bez portfelja. Pored nje, dobro su u najnovijoj raspodeli funkcija, kako je “Blic juče pisao, uhlebljeni i njen suprug Aco Petrović i brat Dragan Grgurević. Petrović je kao građevinsk­i tehničar stigao do funkcije pomoćnika gradonačel­nika Beograda Zorana Radojičića, dok je Grgurević posle fotelja u preduzećim­a “Beogradvod­e” i “Sava centra” (u kojem je ostavio dug od čak 400 miliona dinara) došao do pozicije državnog sekretara Ministarst­va privrede.

Drugo ime za PUPS je, zapravo, prezime - Krkobabić. Nakon Jovana Krkobabića, koji je pre smrti 2014. godine punih šest godina obavljao funkciju potpresedn­ika Vlade i ministra rada, od 2016. godine novi stanovnik zgrade u Nemanjinoj je njegov sin Milan kao ministar bez portfelja. Inače, prema nedavnom istraživan­ju novinarske mreže “Krik”, Milan Krkobabić ubraja se u red najbogatij­ih članova Vlade sa brojnim preduzećim­a i nekretnina­ma, a njegova ukupna imovina procenjuje se na više miliona evra.

Glavna porodična kompanija Krkobabića je “Grafico 011”, čiji je zakonski zastupnik Milanov brat Nebojša, a koja kontroliše dve velike poslovne zgrade pored autoputa u Zemunu, gde su ostali članovi porodice osnivali svoje firme. Naravno, ni Milanov

sin Stefan nije zaboravlje­n, već je postavljen na mesto potpresedn­ika Privredne komore Beograda. PUPS-ova “deca” su i poznati aferaši na čelnim funkcijama PIO fonda (Dragana Kalinović) odnosno generalni direk- tor JKP “Pogrebne usluge” (Dragan Baltovski), koji su nakon malverzaci­ja prešli u SNS, odnosno SPS.

Ekonomista Milan Kovačević smatra da je razmenjiva­nje funkcija nakon ulaska u koaliciju, kakvo je doktorirao PUPS, na granici korupcije.

- To je, nažalost, kod nas u politici normalno, ali ako ništa drugo, kvari profesiona­lnost. Znanje bi trebalo da bude na prvom mestu, ali se na ovaj način stavlja po strani. Kad se na ovaj način postavlja direktor javnog preduzeća, nanosi se direktna šteta tom preduzeću. Zato bismo protiv toga morali da se borimo boljim obrazovanj­em, većom slobodom medija i pravnim sistemom u kojem će tužilaštvo biti odvojeno od suda i reagovati na ovakve pojave - kaže Kovačević i dodaje da PUPS uopšte više ne štiti interese penzionera pošto se zalaže za reviziju penzionog sistema.

Politički analitičar Boban Stojanović naglašava da institucio­nalni sistem omogućava partijama poput PUPS-a da prave ovakve koalicione aranžmane.

- SNS je prihvatio PUPS u svoju koaliciju jer se tako stvara slika da su uz njega penzioneri. A PUPS je tu podršku naplatio jednim ministarsk­im mestom i sa nekoliko javnih funkcija i preduzeća. Ipak, PUPS odavno nije više stranka penzionera, već samo ličnih interesa. Kada bude izašao iz vlasti, PUPS će praktično prestati da postoji - ističe Stojanović.

KADA BUDE IZAŠAO IZ VLASTI, PUPS ĆE PRESTATI DA POSTOJI, KAŽE ANALITIČAR BOBAN STOJANOVIĆ

 ??  ?? Ovo su PUPS-ovi najbahatij­i kadrovi
Ovo su PUPS-ovi najbahatij­i kadrovi
 ??  ?? milan krkobabiĆ ministar bez portfelja i najbogatij­i Član vlade koji sa porodicom i rodbinom raspolaže sa Čak . !" kvadrata nekretnina u vrednosti od $.%%%. evra. mira petroviĆ direktorka “pošte” na to mesto došla bez odgovaraju­Će struČne spreme. protiv štrajkova se borila špijunskim kamerama koje se „pošte“platile $ . evra.
milan krkobabiĆ ministar bez portfelja i najbogatij­i Član vlade koji sa porodicom i rodbinom raspolaže sa Čak . !" kvadrata nekretnina u vrednosti od $.%%%. evra. mira petroviĆ direktorka “pošte” na to mesto došla bez odgovaraju­Će struČne spreme. protiv štrajkova se borila špijunskim kamerama koje se „pošte“platile $ . evra.
 ??  ??
 ??  ?? dobrosav jankoviĆ Član gradskog veĆa u valjevu potrošio skoro . evra budžetskih para na kamere za snimanje saobraĆajn­ih prekršaja koje ne rade jer nemaju servere.
dobrosav jankoviĆ Član gradskog veĆa u valjevu potrošio skoro . evra budžetskih para na kamere za snimanje saobraĆajn­ih prekršaja koje ne rade jer nemaju servere.
 ??  ?? dragan grgureviĆ brat mire petroviĆ i bivši direktor “sava centra”, u kojem je ostavio dug od miliona dinara, da bi sada postao državni sekretar u ministarst­vu privrede.
dragan grgureviĆ brat mire petroviĆ i bivši direktor “sava centra”, u kojem je ostavio dug od miliona dinara, da bi sada postao državni sekretar u ministarst­vu privrede.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia